Menu Vind Restaurant
* zondag 1 maart 2015 *

Smulpaapje kookt! - Kip met rijst uit de oven

Susan Aretz – Recepten

broccolicourgettekipovenschotelrijst

Wat ik zo ideaal aan dit gerecht vind is dat je ´m lekker van te voren kunt klaarmaken. Je kunt het je daarnaast zo makkelijk maken als je wilt door kippenvlees van een gebraden kippetje van de markt te gebruiken. Maar zelfs als je zelf de kip bakt ben je snel klaar.

Het resultaat is een goed gevulde en gezonde ovenschotel die vol lekkers zit en zó op tafel staat!

Voor 4 personen

150g zilvervliesrijst
300g diepvriesbroccoli
250 courgette, in blokjes
500g kipfilet, in reepjes (of al het vlees van een gebraden kippetje van de markt)
rasp 1 limoen
wild garlic zoutvlokken, verkrijgbaar bij Foodelicious (of gebruik regulier zeezout)
versgemalen zwarte peper
1el neutrale olie
25g Parmezaanse kaas, geraspt
55g Meester Affineurs kaas, geraspt (of gebruik belegen kaas)
55g Panko (Japanse broodkruim, verkrijgbaar bij o.a. AH en de Toko)
200ml créme fraîche

Ovenschotel – oven voorverwarmen 180C (hetelucht)

Koken met kip

Gebruik je geen gare kip, kruid dan de kipfilet met de rasp van 1 limoen, zwarte peper en wat van de zoutvlokken. Bak de kip in 10 minuten op hoog vuur goudbruin aan in een beetje olie. In de tussentijd kook je ook de zilvervliesrijst, volgens de gebruiksaanwijzing. Bak de courgetteblokjes in wat olie in een paar minuten glazig, maar niet door en door gaar aan.

Gebruik je het vlees van een kant en klaar kippetje dan bestrooi je die alleen met de rasp van de limoen en meng je het met de crème fraiche. De zelf gebakken kip meng je met de creme fraiche, nadat die gebakken is.

Snelle ovenschotel

Leg de kip in een ovenschaal, daar doe je de rijst, courgette en (nog bevroren!) broccoli overheen. Meng in een kom de geraspte kazen met de Panko en dek de ovenschotel af met de Panko/kaaskruim. Tot dit deel kun je het ook prima de dag/avond van tevoren voorbereiden. Wil je een deel invriezen, doe dat dan zonder het kruimlaagje op de bovenkant.

Bak de ovenschotel nog 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot je een lekker, goudbruin knapperig korstje hebt en alles goed warm is.

Eén reactie

Reactie van Janny

Dag,

heb de schotel gemaakt en is erg lekker. Persoonlijk zou ik er nog iets van ananas aan toevoegen en i.p.v courgette, kan rode paprika ook heel goed, denk ik. De limoen is onmisbaar. Smaakt echt heerlijk.

Reactie formulier