Menu Vind Restaurant
* donderdag 4 september 2014 *

Smulpaapje kookt! - Italiaanse witlof ham en kaas

Susan Aretz – Recepten

italiaansovenwitlof

Na onze vakantie in Italië was het te verwachten dat de gerechten die ik zou gaan koken als we weer terug waren in het gewone ritme een Italiaans tintje gingen krijgen.

De klassieke witlof ham & werd daar het eerste “slachtoffer” van :-)

Voor vier personen

Kilo witlof, schoongemaakt en gehalveerd
55g boter
50g bloem
Halfvolle melk, hoeveelheid afhankelijk van hoe dik je de saus wenst
175g gorgonzola, wil je de saus pittiger gebruik dan meer
Rauwe ham (of zoals de Italianen het noemen, prosciutto crudo)
Versgemalen zwarte peper
Twee handjes geraspte (Parmezaanse) kaas.
Ovenschaal

Witlof ham en kaas

Kook in ruim water de witlof beetgaar, met een minuut of vijf is dat – afhankelijk van de grootte van je witlofstronkjes – wel het geval. Giet af, en laat zoveel mogelijk vocht eruit lopen. Of knijp de stronkjes (als ze zijn afgekoeld!) even uit. Verwarm je oven voor op 200C.

Bechamelsaus maken

Smelt in een pannetje de boter, zonder het te laten bruinen, en doe er dan de bloem bij. Goed met een garde roeren en even een twee minuutjes zachtjes laten garen. Dat haalt de bloemsmaak eraf. Dan beetje bij beetje de melk erbij en met een garde of siliconenlepel goed roeren. Je wilt geen klontjes.

Hoeveel melk je nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik/dun je je kaassaus wilt. Per keer dat je roert dikt de saus in als ‘ie warm wordt. Doe er dus niet te snel te veel melk bij. Ik houd vaak rond de 300ml aan, maar kijk vooral zelf goed naar je saus en proef. Tot slot de gorgonzola, in stukjes, erin, goed laten smelten en warm worden. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zout is vaak niet nodig, omdat de kaas al wat zout van smaak is. Maar proef vooral of je het niet toch wilt toevoegen.

Ovenschotel met witlof

Wikkel de uitgelekte witlof nu in de plakjes rauwe ham en leg ze in een ovenschaal. Giet daarover heen de gorgonzolasaus en dek af met geraspte, Parmezaanse, kaas. Zet in de oven tot de kaas mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat even een paar minuutjes staan voor je het serveert. Lekker met puree of gebakken aardappeltjes.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier