Menu Vind Restaurant
* donderdag 22 oktober 2015 *

Smulpaapje kookt! - Hartige taart met witlof

Susan Aretz – Recepten

bakkenhartigetaartlunchtrommelwitlof

Tegenwoordig hoef je de bittere hartjes uit je witlof niet meer weg te snijden, want die zijn er eigenlijk niet meer. Kwekers telen nu witlof zonder dat bittere deel, hoe handig is dat.

Witlof blijft in het najaar een topper. Zeker in een hartige taart. Eigenlijk is dit een soort witlof ham en kaas, maar dan in een taartje én met een twist.

Voor één hartige taart

1 rol bladerdeeg (of gebruik plakjes, ontdooid)
4 stronkjes witlof, in kwarten gesneden
1-2 el uienchutney (bijvoorbeeld French’s of bij Marks & Spencer)
75g serranoham
3 eieren (L)
2-3 el volle melk
1tl gedroogde tijm
zout & peper
75g belegen geitenkaas, geraspt (bijvoorbeeld via Willem&Drees)

Bakblik – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Hartige taart met witlof

Rol het bladerdeeg uit en met papier en al leg je ‘m in het bakblik. Snijd bij waar nodig. Gebruik je plakjes deeg, zorg dan dat ze goed op elkaar aansluiten. Kook de stronkjes witlof 4-5 minuten, giet af en laat héél goed uitlekken. Zeker weten dat er bijna geen vocht meer inzit? Knijp de stronkjes, nadat ze zijn afgekoeld!, even goed uit!

Gekarameliseerde uienchutney

Op de bodem van je deeg gaan plakjes Serranoham. Ik nam onlangs uit Engeland een potje chutney mee, maar ook in Nederland zijn die inmiddels goed verkrijgbaar. Naar smaak smeer je de serranoham nu in met de chutney. Daarop gaan de stronkjes witlof.

Witlof ham en kaas met een twist

Meng de eieren met de melk en kruiden en giet dit over de taart. De bovenkant bestrooi je met de geraspte geitenkaas. Bak de taart nu 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ‘m er daarna uit en laat even afkoelen tot kamertemperatuur voor je ‘m aansnijdt en serveert.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier