Menu Vind Restaurant
* vrijdag 20 februari 2015 *

Smulpaapje kookt! - Fluweelzachte fish pie

Susan Aretz – Recepten

aardappelgarnalenovenviszalm

Terwijl ik stiekem al weer nadenk over het voorjaar, is het nu eigenlijk dé perfecte tijd om nog even te genieten van al het lekkers dat de winter te bieden heeft qua eten.

Zoals deze fluweelzachte fish pie, tot de nok gevuld met verschillende soorten vis toegedekt door een romige saus en crémige puree. Ultiem comfortfood!

Voor vier personen

1kg kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
500ml melk
1 laurierblad
1 teen knoflook, geschild en gehalveerd
8 witte peperkorrels
50g roomboter
40g bloem
250g tomaten, in plakken

250g gerookte schelvis met huid (kun je die niet krijgen, dan kan gewone schelvis ook)
150g zalmfilet, zonder huid, in stukken gesneden
200g grote garnalen
Gebruik de vis waar jij het meest van houdt. Mijn versie is slechts een suggestie. Houd wel de totaalhoeveelheid aan.

Panko broodkruim (verkrijgbaar o.a. bij de Toko)

Smaakmakers voor de bechamel

Begin met de melk zacht te verwarmen met de laurier, knoflook en peperkorrels. Hoe langer je dit laat staat des te meer smaak de melk krijgt. Laat de melk alleen niet koken! In de tussentijd kook je de aardappels in ruim water in 15 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen.

Vis pocheren

Pocheer de schelvis in de warme melk, net lang genoeg tot ‘ie gaar is. Dit is simpel te controleren, als de huid loslaat is de vis gaar genoeg. Snijd in kleine stukjes en laat even afkoelen. Verwarm nu je oven voor op 200C.

Bechamel maken

Smelt nu de boter in een pannetje en zodra die bruist doe je de bloem erbij en meng je dat goed. Laat een minuutje bakken en giet dan, scheut voor scheut, de melk erbij. Hiermee maak je een klassieke bechamelsaus. Ik gebruikte in totaal 4 soeplepels melk voor de saus, en had dus wat melk over. Die gebruikte ik vervolgens om de puree mee te maken, afgemaakt met een klont roomboter. Breng de bechamel op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Vis uit de oven

Je hebt nu je saus, puree en vis. Tijd om die samen te brengen. Doe een laagje puree in een ronde ovenschaal en leg hierboven op de schelvis, zalm en garnalen. Dan een laagje tomaat en daar giet je de bechamelsaus over heen. Bedek die met nog een laag puree en als je wilt met nog wat plakjes tomaat. Wil je het extra decadent dan bedek je de bovenste laag met geraspte kaas. Ik koos voor een calorievriendelijkere optie en strooide er wat Panko broodkruim overheen. Zet de ovenschotel nu een 20-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de vis gaar.

Efficiënt koken

Je kunt de ovenschotel ook heel goed voorbereiden tot het moment dat ‘ie de oven in gaat. Zet ‘m dan goed afgedekt en afgekoeld in de koelkast. Je hoeft ‘m dan nog alleen te verwarmen in de oven op de dag dat je ‘m wilt eten.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier