Menu Vind Restaurant
* zondag 15 maart 2015 *

Smulpaapje kookt! - Eton mess met vanilleroom

Susan Aretz – Recepten

dessertpasentoetjezoet

Friszure vanilleroom, knapperige chocolademeringue en zoet fruit. Loopt jou het water ook al uit de mond als je dit leest? Ik kan je beloven dat dat terecht is, want dit toetje is werkelijk verrukkelijk!

Ga je voor gemak, dan koop je je meringue kant en klaar *). Maar durf je de uitdaging aan, maak ze dan eens zelf. Het is de moeite waard!

Voor 4-6 personen

150ml slagroom
100-150 ml halfvolle yoghurt
1tl vanille extract (of meer, naar smaak)
vers fruit (bijvoorbeeld frambozen of blokjes ananas)

Voor de meringues

4 eiwitten (voor de 4 eidooiers die je overhoudt heb ik binnenkort een lekker recept, maak er nu bijvoorbeeld zelf mayo mee!)
125g poedersuiker
1el limoensap
1 ½ el cacao

Oven voorverwarmen op 150C – Bakplaat voorzien van bakpapier

Zo maak je meringue

In een vetvrije, droge kom klop je de eiwitten stijf. Schep er dan, lepel voor lepel, de poedersuiker bij terwijl je blijft kloppen. Als alle suiker helemaal is opgenomen gaat het limoensap erbij. Klop daarna nog een minuut of vijf door en doe er als laatste de cacao bij. Ook nu blijf je mixen tot alles is opgenomen.

Chocolade meringue

Doe de eiwitten in een spuitzak en spuit er op het bakpapier rondjes van, met een doorsnede van ongeveer 3-4 cm. Spuit ze iets uit elkaar en ga door tot je bakplaat vol is en je schuim op. Schuif de bakplaat in de oven en bak de meringues 45 minuten op 150C. Draai daarna de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan tot die helemaal is afgekoeld en je meringues zijn droog gebakken.

Maak je eigen vanilleroom

Voor de vanilleroom klop je de slagroom tot net voordat ‘ie echt helemaal stijf is (zachte pieken noemen ze dat, dus als je de mixer eruit haalt valt de slagroompiek net om). Spatel de yoghurt nu door de slagroom. De hoeveelheid is naar smaak, ik hou wel van dat friszure maar proef even wat je zelf lekker vindt. Als laatste gaat de vanille erbij. Ook hier geldt, proef vooral hoeveel je er bij wilt doen!

Eton mess

Nu het leukste gedeelte, het opbouwen van het dessert. Op de bodem verkruimel je in hapklare stukjes wat meringue. Leg daar wat fruit bij en schep er een goede opscheplepel vanilleroom over. Dan weer een laagje meringue en fruit en nog meer vanilleroom. Garneer met wat fruit en klaar is je fantastische dessert!

*) Lidl heeft in haar paasassortiment meringue schelpjes die je heel goed voor dit dessert kunt gebruiken.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier