Menu Vind Restaurant
* vrijdag 28 augustus 2015 *

Smulpaapje kookt! - Cheesecake met zoete aardappel lemoncurd

Susan Aretz – Recepten

bakkencaketoetje

Het tweede gastblog alweer van Temon. Liet ze ons vorige keer zien dat je met zoete aardappel een zomerse BBQ salade kunt maken. Dit keer wordt de zoete aardappel omgetoverd in mini cheesecakejes, met lemoncurd van zoete aardappel!

Door het gebruik van de 'aardappel' niet schreeuwend zoet, maar wel heel verrassend en niet wat je in eerste instantie zou bedenken. Een heerlijk zomers en feestelijk toetje!

foto: American Sweet Potato

Voor 12 mini cheesecakes

Voor de lemon curd van zoete aardappel

4 finke eetlepels zoete aardappelpuree *)
merg van 1 vanillestokje
2 citroenen
200 gram fijne suiker
125 gram zachte roomboter
2 eieren

Voor de vulling

125 gram zoete aardappelpuree *)
250 gram roomkaas (bijvoorbeeld monchou of Philadelphia)
125 gram fijne suiker
20 gram bloem
2 eieren
1 ei dooier
50 gram zure room

papieren muffin vormpjes en een muffinblik

Voor de bodem

een half pak bastogne koeken of volkorenkoekjes
50 gram boter

*) Voor de zoete aardappelpuree

3 zoete aardappels, dit is genoeg voor zowel de curd, als de vulling van de cheesecake

Lemon curd van zoete aardappel

Schil 1 zoete aardappel ( of alle zoete aardappels als je de curd en de cheescake tegelijk maakt), snijd in stukken en kook de aardappel(s) ongeveer 12 minuten. Giet af en maak er vervolgens (met de staafmixer) een gladde puree van. Laat afkoelen.

Au-bain marie lemon curd maken

Smelt vervolgens de boter, zonder 'm te laten bruinen. Was de citroenen, rasp de schil en pers het sap er uit. Meng de boter, citroenrasp, citroensap, vanillemerg en de suiker in een vuurvaste kom. Zet een pan met een klein laagje water op en breng het water aan de kook. Zet nu de kom op de pan met borrelend water (let op, de bodem van de kom mag het water niet raken) en verwarm je mengsel au-bain marie. Klop de eieren los in een kom en voeg voorzichtig toe aan het warme mengsel.

Nu is het een kwestie van blijven roeren! Je zal merken dat je mengsel steeds dikker wordt. Blijf roeren tot het voor jou de gewenste dikte heeft ( je moet het niet meer kunnen gieten maar kunnen smeren), haal dan je schaal van de pan af en laat het afkoelen (eerst op kamertemperatuur op het aanrecht, daarna verder in de koelkast). Dek de curd af met plastic folie. Leg de folie direct op de curd, zo krijg je geen vellen.

Bodem voor de cheesecake

Voor de bodem van de taartjes verkruimel je alle koekjes. Dit is een leuk klusje. Je kan het natuurlijk in een keukenmachine doen, maar je kunt de koekjes ook in een kom doen en met de bodem van een fles of bot fijnmalen zoals je met een vijzel doet. Of doe ze in een plastic zakje, dat je openlaat en afdekt met een theedoek. Flink met de deegroller erop en klaar ben je! Smelt de boter en meng goed door de koekkruimels. Doe papieren muffinvormpjes in een muffinblik en schep wat koekkruim in de vormpjes. Druk de koekjes aan met een lepel of een tonicstamper.

Vulling voor de cheesecake

Verwarm de oven voor op 175 graden. MIx de roomkaas, de zoete aardappelpuree, suiker, zure room en de gezeefde bloem door elkaar tot er geen klontjes meer zijn. Mix er de twee eieren en de eidooier één voor één door, tot een glad mengsel. Giet de muffinvormpjes bijna tot de rand vol met je cheesecakemengsel. Zet het blik op een rooster in de voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 30 minuten gaar.

Laat de cakejes afkoelen. Serveer de cheesecakejes met de zoete aardappel curd als topping, of op het bordje naast het cakeje.

Wil je toch een meer klassieke cheesecake maken, kijk dan eens bij ons recept voor de gebakken bosbessen swirl cheesecake

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier