Menu Vind Restaurant
* donderdag 10 september 2015 *

Smulpaapje kookt! - Broccoli stamppotje met gekarameliseerde ui

Susan Aretz – Recepten

aardappelbroccolistamppotvegetarisch

Soms heb je smaken in je hoofd maar is het altijd weer de vraag of het eindresultaat ervan ook net zo lekker wordt. In het geval van dit stamppotje is dat meer dan gelukt. En ik hou niet eens zo van stamppot, kun je nagaan!

Super makkelijk, super snel en super lekker. Ja, ik gebruikte zojuist drie keer het woord super. Proeven is geloven!

Voor 4 personen

1kg aardappel (kruimig), geschild en in kwarten
1kg broccoli, in roosjes
1 witte en 1 rode ui, in halve ringen
1el olie
1el boter
½ el honing
100g belegen Cheddar (of andere kruimelige kaas), in kleine blokjes
1el grove mosterd
scheut melk
zout & peper

Snelle stamppot

Zet twee pannen met ruim water op en breng aan de kook. Zet ook een koekenpan op het vuur en laat warm worden. Begin met het koken van de aardappelen, 15 minuten, tot ze gaar zijn. In de laatste 5 minuten kook je in een aparte pan (of samen, als je pan groot genoeg is) de broccoliroosjes. Verwarm in de koekenpan de olie en boter samen en op het moment dat je de aardappelen in het water doet begin je met het bakken van de uiringen. Niet op hoog vuur, maar op medium vuur. Ze moeten zacht en zoet worden, niet bruin bakken.

Gekarameliseerde ui

De uien bak je net zo lang als dat de aardappelen koken. Schep ze regelmatig om. De laatste 2 minuten gaat de honing erbij. Giet de aardappels af, laat even uitstomen en doe ze in een grote schaal. Ook de broccoli nu afgieten. Stamp de aardappels goed fijn met wat melk, tot je een mooie, iets grove puree hebt. Dan de broccoli erbij en die stamp je ook nog even mee, maar houd wat textuur over, dus niet fijnstampen. Op smaak brengen met zout en peper. Dan een goede lepel mosterd erdoor, mengen en de helft van de kaas erdoor scheppen.

Broccolistamppot

Serveer de stamppot met wat extra kaas erover heen gestrooid en de gekarameliseerde ui er boven op. Wil je er toch wat vlees bij eten, dan zou ik lekker een bal gehakt maken of een saucijsje erbij doen. Maar zonder vlees is het nog steeds een meer dan volwaardige maaltijd. Eet smakelijk!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier