Menu Vind Restaurant
* zaterdag 15 augustus 2015 *

Smulpaapje kookt! - Bosbessen swirl cheesecake

Susan Aretz – Recepten

bakkencaketaartzoet

Soms moet je aan een recept niet heel veel meer veranderen dan strikt noodzakelijk. Zeker niet als het een Amerikaans recept voor cheesecake is. Want als de Amerikanen íets kunnen, dan is het wel cheesecake maken. Toch kon ik het niet laten, en volgens mij hebben we het ultieme cheesecake recept nu te pakken.

Deze cheesecake ziet er overigens niet alleen prachtig uit, hij is ook echt hemels lekker! Echt de moeite waard om een keer te maken en veel minder ingewikkeld dan het misschien lijkt.

Voor de bodem

200g digestive koekjes
100g boter, gesmolten
Springvorm, goed ingevet
2 lange vellen aluminiumfolie

Voor de vulling

675g roomkaas, naturel (géén light!) – op kamertemperatuur
100g suiker
125g zure room
125g halfvolle yoghurt
rasp van 1 limoen
2tl vanille extract
3 grote eieren

Voor de saus

400g blauwe bessen
2el suiker
6g maizena
1el heet water
1tl citroensap

Cheesecake maken

Begin met het maken van de bodem. Verwarm je oven voor op 175C. In een keukenmachine verpulver je de koekjes tot een grof kruim. Geen keukenmachine? Geen ramp. Doe de koekjes in een grote plastic zak en mep er op los met een deegroller. Goed anti-stress middel ook! Meng de koekkruim met de gesmolten boter en bedek er de bodem van je springvorm mee. Goed stevig aandrukken en dan 7 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Haal de springvorm er dan uit en laat de bodem goed afkoelen.

Au-bain marie bakken

Omdat de cheesecake straks in een au-bain marie bad gebakken wordt wil je voorkomen dat er water in de springvorm komt. Dit doe je door de onderkant van de springvorm goed in alumiumfolie te verpakken. Maak een kruis van de twee vellen alumiumfolie, zet de springvorm in het midden en pak ‘m goed in.

Bosbessensaus

Terwijl de bodem bakt maak je alvast de saus. Dit is overigens veel meer dan je nodig gaat hebben, maar restjes zijn straks heerlijk óver de cheesecake, dus geen nood. Roer de maizena los in het hete water met citroensap. Doe de bessen in een pannetje, bestrooi met suiker en zet het pannetje op het vuur en breng langzaam aan de kook. De bessen knappen door de warmte open en laten hun sap los. Goed roeren, zodat de suiker smelt en dan het maizenamengsel erbij. Dit zorgt ervoor dat de saus straks dikker wordt. Help de bessen wat door ze met een lepel deels kapot te duwen. Is de saus dik genoeg, vuur uit en laten afkoelen. Doe de saus nu door een fijne zeef, vang het sap op maar gooi de pulp niet weg! Zet apart voor straks.

Vulling voor de cheesecake

Terwijl de bodem afkoelt maak je de vulling. Mix (in een keukenmachine, of met een handmixer) de roomkaas met de suiker tot alles mooi glad is. Yoghurt, zure room en vanille erdoor mengen en daarna, één voor één de eieren erdoor mixen. Tot slot de limoenrasp erdoor. Giet het beslag nu op de afgekoelde bodem.

Swirl in je cheesecake

In de vulling laat je nu lepels bosbessensaus vallen. Doe dat verdeeld over de hele taart. Dat ziet er in eerste instantie gek uit. Maar met een scherp mes ga je nu door die saus heen. En voor je ogen verandert de bovenkant van je taart in een waar kunstwerk. Doe dit met alle hoopjes saus, tot je een kluwen aan bosbessenkunst boven op je taart hebt.

Cheesecake bakken

Pak een groot blik, waar je springvorm in past en je daarna nog ruimte over hebt. Zet de springvorm er voorzichtig in en giet er dan 2cm kokend water bij. Op deze manier bakt je cheesecake au-bain marie. Zet voorzichtig in de oven en bak de cheesecake 55 minuten in de oven, die nog steeds op 175C staat.

Zo voorkom je scheuren in je cheesecake

Wat je ook doet, maak niet tussentijds de deur van de oven open. Daarmee voorkom je dat je cheesecake barst aan de bovenkant. Dreigt ‘ie dat toch te doen verlaag dan de oventemperatuur iets. Hoe je weet dat je cheesecake gaar is? Doordat ‘ie na de baktijd alleen in het midden nog maar een beetje beweegt!

Geduld is een schone zaak

Nu is het een kwestie van geduld. Laat de cheesecake (in de vorm!) op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur. Afgekoeld? Dan gaat ‘ie nu (nog steeds in de vorm) minstens 4-6 uur de koelkast in om helemaal op te stijven. Niet op de tijd beknibbelen. Liever iets te lang, dan te kort.

Blueberry swirl cheesecake

Serveer je cheesecake met een lepel van de bosbessenpulp én wat bosbessensaus. Geweldig als afsluiter van een lekker etentje, of bij een kopje thee of koffie of bij welke gelegenheid dan ook. Voor deze cheesecake bedénk je gewoon een moment. Genieten maar!

 

 

4 reacties

Reactie van Anne-Lies

Ha Susan, prachtige taart! Vraagje: waarom bak je de bodem ipv 'm op te laten stijven in de koelkast? Fijn weekend (en vakantie!)

Reactie van Smulpaapje

omdat de hele taart gebakken wordt Hierdoor wordt de bodem steviger en krokanter.

Reactie van Jolanda

mmmm, klinkt heerlijk! Zou t met zwarte bessen ook lekker zijn? Heb ik nl. heel veel van in de tuin :-)Ik ga eens een poging wagen

Reactie van Natalie

Gemaakt voor de Nieuwjaarsborrel. Heerlijk, groot succes! Digestive vervangen door bastogne koeken

Reactie formulier