Menu Vind Restaurant
* vrijdag 15 november 2013 *

Smulpaapje kookt! - Bloemkool en fetamuffins

Susan Aretz – Recepten

bakkenbudgetlunchtrommelmuffinsvegetarisch

Afgelopen week kookten wij, als voorbereiding op de review, uit het grote Stamppotkookboek. Van de drie gerechten die we maakten waren deze muffins wel het meest verrassend. Je kunt je bijna niet voorstellen dat ook voor deze hartige muffins stamppot de basis is.

We hebben onze eigen draai gegeven aan het originele recept en aten ze uiteindelijk als bijgerecht. Maar we zien deze muffins ook nog wel eens in de lunchbox belanden. Of bij een picknick. Of een buffettafel. De mogelijkheden zijn legio!

Varieer

Varieer ook eens met de ingrediënten. Wat blokjes ham er door heen bijvoorbeeld. Of andere noten, dan de walnoten die wij gebruikten. Wellicht een ander soort kaas erdoor of erover. Kortom, dit is een heerlijk basisrecept waar groot en klein dol op zullen zijn en waar je alle kanten mee op kunt.

Wat heb je nodig (voor 12 stuks)

Voor de stamppot

250g kruimige aardappels, geschild en in stukjes gesneden
250 bloemkool, in kleine roosjes
klontje roomboter
1 tl kerriepoeder
scheutje melk
zout & peper

Voor de muffins

2 eieren
250 ml volle melk
125 ml crème fraiche
60g gesmolten roomboter
150g walnoten, gehakt
325g zelfrijzend bakmeel
feta, in blokjes
muffinblik (12 stuks)

Hoe maak je ze?

Maak de stamppot door de aardappels en bloemkool samen te koken. In het water doe je de theelepel kerriepoeder, dit geeft tijdens het koken een extra smaakje af. Giet zodra de aardappels gaar zijn alles af en stamp, samen met de boter en melk, tot een stamppotje. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

Muffins

Verwarm de oven voor op 180C. Meng in een grote kom de afgekoelde stamppot met de eieren, melk en crème fraiche goed door elkaar. Houdt wat hele walnoten apart en de rest meng je (grof gehakt) samen met de gesmolten boter door het stamppotmengsel. Het bakmeel zeef je erbij en meng je ook goed erdoor.

Bijna klaar

Voorzie het muffinblik van leuke vormpjes of vet ze goed in. Doe hier het beslag in, tot 2/3 gevuld en duw daar een blokje feta in. Dek dat af met nog een beetje beslag. Wil je nog wat extra kaassmaak aan de muffin geven doe dan over de bovenkant nog wat geraspte oude kaas of Parmezaan. Zet de muffins 25-30 minuten in de oven, tot ze mooi gerezen zijn en licht goudbruin kleuren. Wil je zeker weten dat ze gaar zijn prik dan in het midden met een satéprikker. Als die er schoon uitkomt zijn ze gaar!

Serveren

Je kunt de muffins serveren met een lekkere dot zure room erop. Of meng wat naturel roomkaas met fijngehakte peterselie, citroenrasp en het sap van een halve citroen en doe daar een goede lepel van erop. In het Stamppotboek wordt deze combinatie gebruikt voor op zoete aardappelblini's. Maar ook op deze muffins is dit roomkaasmengsel èrg lekker. Garneer met een walnoot.

Ook lekker om mee te geven in de lunchtrommel. Of neem ze zelf mee naar kantoor, voor een gezonde lunch. Zowel lauwwarm als koud zijn ze namelijk èrg lekker!

Eén reactie

Reactie van Marian

Ziet er heerlijk uit ga ik uitproberen

Reactie formulier