Menu Vind Restaurant
* woensdag 15 oktober 2014 *

Smulpaapje kookt! - Bechamelsaus

Susan Aretz – Recepten

basisrecept

Vind jij bechamelsaus maken net zo eng als ik ooit? Lees dan gauw verder. Want als je boter kunt smelten kun je ook bechamelsaus maken! Zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig is het écht.

Ik laat je stap voor stap zien wat de sleutel is voor het maken van dit basisrecept. Heb je het eenmaal onder de knie dan staat de deur wagenwijd open naar de lekkerste sauzen en gerechten.

Voor bechamelsaus heb je nodig

50g roomboter
40g bloem
Melk
Zout & peper

Zo maak je bechamelsaus  

Smelt de boter in een pan, maar zorg dat ‘ie niet bruin wordt. Doe het dus op een laag vuur en geleidelijk. Zodra de boter gesmolten is gaat de bloem erbij. Hup, in één keer in de pan. Nu is het belangrijk dat je een garde en een (liefst siliconen) spatel bij de hand hebt. Roeren! Je roert de bloem door de boter, zodat alles wordt opgenomen. Je krijgt een licht papje dat je even laat bakken. Op laag vuur! Je wilt het niet verbranden. De reden om dit te doen is dat je zo de bloemsmaak weg bakt. Doe dit een minuutje.

Witte saus

Voor een klassieke bechamelsaus gaat er nu melk bij. Dit kan echter ook bouillon zijn. Super lekker voor als je bijvoorbeeld ragout wilt maken. Maar voor witte saus gebruik je melk. Dat gaat er scheutje voor scheutje bij. De pan staat nog steeds op laag vuur. Per keer roer je dit door het bloem/botermengsel, tot het volledig is opgenomen. Dan laat je het even staat, door de warmte dikt het in. Weer een scheut melk erbij. Herhaal dit tot je de gewenste dikte van je saus hebt. Je wilt dat de saus uiteindelijk de achterkant van een lepel bedekt zonder er meteen van af te vallen.

Bechamelstap1_web.jpgBechamelstap2_web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Van bechamel- tot kaassaus

Breng je bechamelsaus op smaak met zout en peper, als je wilt nog wat nootmuskaat. Maar je kunt er hierna ook kaassaus van maken. Gebruik je favoriete (goed smeltbare!) kaas en verwarm die erdoor, tot het helemaal gesmolten is. Maar ook blauwe kaas kan, heerlijk voor bijvoorbeeld over de bloemkool of in je witlof ham en kaas.

Zo makkelijk is het dus. De klassieke bechamelsaus kun jij vanaf nu dus ook zelf maken!

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier