Menu Vind Restaurant
* zaterdag 24 oktober 2015 *

Smulpaapje kookt! - Appelcake met pecannoten

Susan Aretz – Recepten

appelbakkencakezoet

We hebben een eigen appelboom die ieder jaar kílo’s Elstars geeft, dus in deze tijd van het jaar maak ik wat vaker een appeltaart, of een appelcake. Zoals deze met pecannoten en gekarameliseerde appeltjes.

Je kunt ‘m in een springvorm bakken, maar met net zo veel gemak in een cakeblik. Waar je ‘m ook inbakt het resultaat is heerlijk!

Voor de cake

100g roggemeel
150g bloem
1tl kaneel
1tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
200g zachte boter
50g suiker
75g bruine basterdsuiker
2 eieren
100ml slagroom
100g pecannoten, grofgehakt

Voor de vulling

500g appelschijfjes (je hebt dus wat meer appels nodig, die je schilt en waar je het klokhuis uit haalt. Ik gebruikte 6 Elstars in totaal)
1tl gemberpoeder
50g boter
½ el (truffel) honing

Oven voorverwarmen op 175C – springvorm (ingevet)

Appelcake met noten

In een kom gaat de bloem, roggemeel, kaneel, bakpoeder, bakingsoda. Even goed mengen. Met een handmixer (of Kitchenaid) mix je de boter en beide suikers een aantal minuten. Dan een voor een de eieren erbij en tot slot de slagroom. Het bloemmengsel hier nu beetje bij beetje bijdoen tot je een mooi egaal beslag hebt.

Gekarameliseerde appeltjes

Verhit een koekenpan met de boter. De appelschijfjes bestrooi je met de gember, even goed husselen. Bak de appelschijfjes nu 5-8 minuten en in de laatste minuten gaat de honing erbij. Giet het overtollig vocht af.

Cake met appel en noten

Vet een springvorm (of cakeblik) goed in en giet hier 1/3 van het beslag in. Bedek met een laagje appelschijfjes en de helft van de noten. Rest van het beslag erover heen, goed gelijk strijken (bijvoorbeeld met een spatel of paletmes) en nog een laagje appelschijfjes en noten. Bak de cake 35 minuten in de voorverwarmde oven. Bak je de cake in een cakeblik reken dan op 55-60 minuten. Check met een satéprikker (die er schoon uit moet komen) of je cake gaar is. Houd ook de appeltjes in de gaten, verkleuren die te snel dek de bovenkant dan af met een stukje aluminiumfolie. Laat in het blik afkoelen, voor je ‘m eruit haalt en in punten snijdt.

3 reacties

Reactie van Linda

Klinkt heerlijk! Springvorm v 24 cm? Heb namelijk ook nog grotere staan.

Reactie van Smulpaapje

Ja, niet een grotere anders wordt ie te laag

Reactie van Kirsten

Owww dat klinkt lekker!! Ik hou ontzettend veel van pecan noten. Moet ik toch eens proberen :D

Reactie formulier