Smulpaapje kerstmenu – Timbaaltje van gerookte zalm met makreelmousse



Dit voorgerechtje is niet moeilijk te maken, maar maakt wel indruk aan tafel. Ideaal is ook dat het een dag van te voren al te maken is, het komt het gerecht zelfs ten goede.

Je kunt zowel een grote variant maken, als individuele porties. In welke vorm het ook op tafel komt, smullen wordt het zeker!

Voor 6 personen

500g gerookte zalm (ik gebruikte die van Lidl)
3 gerookte makreelfilets, zonder vel in stukjes
1 gestoomde makreel, zonder vel & graat, in stukjes
500g naturel roomkaas
200g crème fraiche
½ bosje krulpeterselie, fijngehakt
Rasp van 1,5 citroen
½ potje kappertjes, afgespoeld en grofgehakt
zwarte peper

Vershoudfolie en een ronde schaal of individuele schaaltjes

Voorbereiding

Voorzie de vorm/vormpjes die je gebruikt royaal van vershoudfolie. De vorm bedek je met plakjes gerookte zalm. Houd ongeveer 150g apart, die heb je straks nog nodig.

Vismousse

In een grote kom mix je de creme fraiche en roomkaas tot ‘ie glad is. In een aparte kom meng je de twee soorten makreel door elkaar. Daar gaat de peterselie, citroenrasp en kappertje bij. Meng dit alles door de roomkaas tot een geheel. Breng op smaak met zwarte peper.

Timbaaltjes

Vul de bedekte vorm(pjes) nu met de vismousse tot ze helemaal gevuld zijn. Druk goed aan en dek af met de laatste stukjes gerookte zalm. Vouw de overlappende folie nu erom heen en zet weg in de koelkast. Ze moeten minimaal 4 uur opstijven, maar idealiter zet je ze minstens een nacht in de koelkast.

Serveren

Om te serveren maak je de folie aan de bovenkant los. Stort ze op een mooi bordje en haal het laatste stukje folie eraf. Garneer met wat peterselie en serveer met wat geroosterd wit brood.

Restjes

Heb je nog wat vismousse over? Bewaar dit en serveer de dag erna als smeersel voor op een toastje bij de borrel!

Gepubliceerd op 5 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!