Chipolatapudding



Een ouderwets lekker kerstdessert, volgens oud familierecept, dat is deze chipolatapudding. Het lievelingsdessert van onze dochter. En eentje met een verhaal!

Want Bomma, de moeder van mijn schoonmoeder en de oma van mijn vent, liep als klein meisje regelmatig de keuken in bij haar grootouders. Daar zwaaide kokkin Marie het scepter.

In het huis, dat gelegen was naast het Belgisch koninklijk paleis, schreef zij met de hand het recept voor deze chipolatapudding op. Het is met recht een familieklassieker te noemen en ik mag het nu – speciaal voor kerst – met jullie delen!

Voor 1 chipolatapudding, genoeg voor 6 personen

  • 250ml halfvolle melk
  • 2 dessertlepels maïzena
  • 125g suiker
  • 4 blaadjes gelatine, losgeweekt in wat koud water *)
  • 4 eieren, eidooiers en eiwitten in aparte kommen
  • 250ml slagroom
  • doosje sucadefruit, fijngesneden
  • optioneel: scheutje likeur zoals Grand Marnier

Ronde glazen schaal, voorzien van zo glad mogelijk getrokken huishoudfolie

chipolata

Chipolatapudding volgens oud familierecept

Begin met deze pudding ’s ochtends al, aangezien hij een aantal uren in de koelkast nodig heeft om op te stijven. Verwarm de melk met de maïzena en suiker, kook op medium vuur tot hij al dikker wordt, als een crème. Roer er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes door en giet er, een voor een, de eidooiers bij tot je een egale gele crème hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop nu de eiwitten in een schone, vetvrije schaal tot ze stijf staan. In een aparte schaal klop je de slagroom, zonder suiker, ook stijf. Als de gele crème is afgekoeld meng je die met de stijfgeklopte eiwitten, tot alles goed is gemengd. Daardoor heen spatel je luchtig de geslagen slagroom. Tot slot de fijngesneden sucade er door mengen.

Ouderwets lekker kerstdessert

Giet dit alles in de schaal, of als je wilt in individuele bakjes en zet afgedekt in de koelkast tot de pudding volledig is opgesteven. Als je wilt serveren zet je een groot bord tegen de bovenkant van de schaal en kantel je ‘m voorzichtig om. Haal de schaal er voorzichtig af en als laatste het plastic. Garneer met nog wat sucadefruit of met vers fruit, net wat je wilt.

Gepubliceerd op 7 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!