Menu Vind Restaurant
* dinsdag 7 juli 2015 *

Review: Ella´s Kitchen Kookboek

Susan Aretz – Reviews

review

Het is grappig dat gezinskookboeken in het buitenland veel gebruikelijker zijn dan (tot voor kort!) in Nederland. Al jaren geleden kocht ik in Engeland het kookboek van Ella’s Kitchen. Deze maker van o.a. onze favoriete knijpfruitjes en vooral ook babyvoeding bracht dit boek uit om ouders te inspireren thuis gevarieerd voor hun kinderen te koken. Kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen.

Nu is er dan ook de Nederlandse vertaling van dat boek en wij lazen die voor je door en kookte eruit.

Ella’s Kitchen kookboek

Het boek is een kopie van haar Engelse zusje. Vertaald dus. Dat is geen ramp als je het boek nog niet kende, want het staat bomvol lekkere recepten. Honderd in totaal. Variërend in ontbijtjes, snacks, avondmaaltijden en bakken. Gericht op kinderen tot en met 6 jaar.

Kleurrijk ook, want Ella’s Kitchen ontdekte dat kinderen gevoelig zijn voor die bonte kleuren en met het boek willen ze niet alleen ouders, maar ook kinderen aanspreken. Ik liet het boek aan onze kleuter zien die er meteen volop in bladerde. Ze mocht een recept uitzoeken en wees de samosas aan. Yum! Helaas was dat op een snikhete dag, dus het alternatieve recept werden de viscakejes.

Eetopvoeding van kinderen

Wat ik merkte bij mijn eigen boek is dat het zien van kinderen in een kookboek andere kinderen ook enthousiasmeert. Zien eten is doen eten. In het boek van Ella’s Kitchen zie je dan ook volop lachende, etende kinderen terug. Een leuke manier om de kleine lezers te prikkelen en zo iets uit te laten kiezen dat zij ook willen eten.

Vers versus kant & klaar

Het is eigenlijk apart dat een fabrikant van kant & klare voeding een kookboek uitbrengt. Toch kan het prima naast elkaar. Als je de filosofie van de vader van Ella (ze bestaat echt!) leest weet je waarom hij destijds überhaupt is begonnen met deze producten. Ook Ella zelf, inmiddels 13 jaar, vertelt over haar eetervaring.

Zelf aan de slag

Wij maakten twee recepten uit het boek. Eén gezonde en één taartje. De gezonde, namelijk viscakejes vind je vandaag online. De carrotcake volgt heel snel. En hoewel we beiden recepturen ietsie aanpaste werden ze enthousiast ontvangen. De viscakejes zelfs dermate dat onze kleuter (en de man) meerdere malen vertelde hoe lekker ze het wel niet vonden. Hoe fijn is dat?!

viscakejes met picalilly van Picnic in the Park

Let overigens wel op dat de vertaling in sommige gevallen niet altijd even handig is, want letterlijk. In het recept van de carrotcake stond 1 theelepel bakzout. Hmmm, wat is bakzout? Een glimp in mijn Engelse boek leerde me dat ze baking soda bedoelde. Dat is zuiveringszout in het Nederlands. Hopelijk gaat het in de andere recepten wel goed.

Winactie (gesloten!)

Wil jij zelf aan de slag met Ella’s Kitchen dan maak je nu via Smulpaapje kans op het boek. Wat je hiervoor moet doen? Deel jouw gouden tip met ons om jouw kindje lekker te laten eten. Heb je een favoriet recept waar iedereen thuis van smult? dan horen we dat graag en levert dat bonuspunten op. Onze Facebookpagina liken is leuk, maar maakt voor je winkansen niks uit. En natúúrlijk volg je Smulpaapje ook op Twitter. Toch?

Je kunt tot en met woensdag 15 juli 12.00u meedoen. De winnaar maak ik kort daarna bekend via de Facebookpagina van Smulpaapje. Zorg voor een geldig emailadres, want je krijgt persoonlijk bericht van mij als je hebt gewonnen. Heel veel succes!

Verkoopinformatie

Wil je niet wachten en het boek van Ella’s Kitchen nu al aanschaffen, dan kan dat. Het boek is o.a. via Bol.com te koop en kost € 19,95

 

19 reacties

Reactie van Marit

kind mee laten helpen met koken en alles laten proeven zodat ze aan de smaak wennen dat werkt hier prima en ze eten nagenoeg alles

Reactie van Nine

Oh wat gaaf, ik ben fan van de familie kookboeken en deze heb ik nog niet! :-D komt goed van pas bij mijn peuter en kleintje die in november komt. Wat mij is opgevallen bij mijn peuter zoontje, is dat als je zelf ook voor alles open staat en eet, je kind (meestal) vanzelf volgt. Geef als ouder t goede (gezonde) voorbeeld vanaf t begin. Ook vind hij rauw fingerfood erg lekker, plakjes komkommer, paprika, wortel en zelfs bloemkool en broccoli zo uit vuistje. Soms vind hij dat zelfs lekkerder dan gekookte groentes! Ook geniet hij erg van fruit-groente smoothies en havermout baksels, zoals pannekoeken, cakejes en koekjes, dit alles zonder suiker natuurlijk ;-) de koekjes en cakejes vallen hier in het hele gezin altijd erg in de smaak. Ze zijn vaak gezoet met fruit en evt dadels en gaan noten en pure chocola door heen (Oke hier zit een beetje suiker in ;-) ) Groetjes Nine

Reactie van Ester

Wat een geweldige winactie! Dit klinkt echt als het perfecte kookboek voor onze jongste van 1.5 jaar. Regelmatig betrap ik haar terwijl zij aandachtig door "Wat eten we vandaag?" bladert en bij elke foto enthousiast "lekker eetuh" roept. Mijn oudste van 5 is helaas wat kritischer qua eten, maar vindt het geweldig om in de keuken mee te helpen en samen te koken. Dit vrolijke kookboek klinkt als het ideale boek om hem mee op smaakreis te nemen en te stimuleren om nieuwe smaken, structuren en gerechten te ontdekken.

Reactie van Monique

Wij laten onze zoon alle groenten rauw zien en leggen uit hoe het groeit. Vervolgens mag hij meekijken -en als hij wil meehelpen- als we het klaarmaken. Als het het bereidde product daarna op zijn bord beland vertellen we weer precies wat er ligt en hoe het smaakt. De eerste hap moeten we hem vaak even helpen, maar zodra de smaak hem aanstaat eet hij lekker zijn bordje leeg. Onze dochter wordt dit weekend 4 maanden, dus binnenkort mogen we met haar ook het smaakavontuur gaan beginnen!

Reactie van Mirian

Wat leuk zo'n famikiekookboek! Ja samen koken werkt super en zelf laten kiezen ook! Onze dochters van net 5 en net 8 zijn daarin heel verschilkend. Oudste proeft en lust zowat alles. Voor jongste minder vanzelfsprekend. Voor haar moet alles wel herkenbaar blijven. Geen groenteprutjes dus! ;-) Favo recept hier voor warme dagen is pastasalade met cocktail garnalen. Beiden gek op garnalen! Voor 4 pers gaat erin: 2 fijngesneden venkelknollen, 250 Gr. Gekookte cocktailgarnalen, 4 reepjes gesneden geroosterde paprika's uit een pot, 250 Gr. Vlinderpasta (ziet er zo leuk uit), 40 Gr. Verse basilicum in stukjes gescheurd, 4 eetl geroosterde pijnboompitten. Dressing 10 eetl olijfolie, 6 eetl citroensap, knoflook uit de pers (ik deed2 kleintjes), rasp van 1 citroen, peper/zout. Supermakkelijk en heeeel lekker ! En herkenbare ingrediënten voor jongste zeer gewaardeerd! 👍

Reactie van Lonneke

Altijd op zoek naar recepten om onze 3 kinderen gezellig aan tafel te krijgen! Een hit blijft hier toch altijd hartige pannenkoekjes die je zelf naar wens mag vullen. Heel veel schaaltjes op tafel met bv tomaatjes, bosui, kaas, vlees, komkommer, mais, bonen, guacamole, etc. Ieder maakt zo zijn/haar eigen feestje!

Reactie van Judith van der Veen

met jou boek zijn we alweer heeeeel veel gezins recepten verder maar nog een kookboek erbij zou geweldig zijn! Duim duim!

Reactie van Wanda

Wat een leuke winactie! Ik doe graag mee! 😄 Ons dochtertje van drie is sinds kort geïnteresseerd in (kinder)kookboeken. Ze wijst dan naar recepten, die ze samen wil maken. Toen ze twee was, hebben we haar vaak laten meehelpen met 'koken'. Dat betekende in het begin vooral proeven... Nu ze haar eigen kookboekjes(!) heeft, maken we regelmatig een hapje, gerechtje of een toetje uit (één van) de kookboeken. Mijn laatste tip is om vanaf het begin zelf het goede voorbeeld te geven. Dan komt de rest vanzelf. 😊

Reactie van Charissa

Aangezien mijn moeder 'koken haat' en een keukenheks is. Wil ik tot tegenstelling daarvan mijn dochter (9 mnd) wel betrekken met gezellig koken en eten. Helaas heb ik nog geen gouden tips en lekkere recepten. Daarom zouden wij heeeeel graag dit leuke kookboek willen winnen! We keep are fingers crossed!

Reactie van Tessa

Wat lijkt mij dat een mooi boek, ik ben kok en heb de nodige ervaring maar koken voor m onze zoon van 1,5 vraagt soms om creatieve inspiratie en waar haal je die vandaan tussen de bedrijven door en word het toch vaak wat saaie gerechten. Hij eet heel graag maar aardappelen dat is het niet voor hem. Nu maak ik met regelmaat een prrischotel en die gaat erin als koek, ook laatst bladerdeeg in muffin vormpjes gebakken en gevuld met veel groenten (o.a. courgette en paprika) en salami dat was een andere structuur en een feestje om te eten (met de handen natuurlijk.) Het boek is hier van harte welkom, om onze smulpaap wat meer variatie op zijn bord voor te schotelen. Want eten dat doet hij graag net als zijn ouders.

Reactie van Renate Oudekerk

Ik heb zelf geen kinderen, maar mijn neefje en nichtje zijn dol op figuurtjes pasta. Dan eten ze het wel ineens ;-). Met gezonde kleurstoffen werken, werkt ook.

Ik zou het boek heel graag willen gaan gebruiken bij mij in de klas. Ik heb groep 6/7/8 en wij proberen altijd 1x in de week met een aantal kinderen te koken. Ik wil graag wat gezonder en gevarieerder.

Reactie van Kim

Blijven aanbieden! Ik las het voor ik mijn zoon kreeg en dacht 'ja ja, het zal wel'. Hij is nu ruim 2 en het werkt. Wij eten alles en koken niet apart voor hem. Hij eet sushi, curry's, indisch, oosters, Arabisch. Werkelijk alles. Ik kook meestal een dubbele of driedubbele hoeveelheid. Op dagen met weinig tijd, eten we een ontdooide hap. Hij krijgt het dus meerdere keren aangeboden. Wil hij het de eerste keer niet eens proeven, doet hij dat de tweede keer wel! De derde keer gaat het bordje meestal leeg :)

Reactie van Eline

Helaas is mijn oudste dochter van 3 niet erg avontuurlijk in de keuken. Ik heb van alles geprobeerd, maar als ik haar vraag wat ze wil eten komt ze niet veel verder dan broccoli, kapucijners of spinazie met ei. Mijn gouden tip is dus broccoli, broccoli en broccoli en dan op 50 verschillende manieren ;-).

Reactie van Hanneke

Als baby at dochter alles van bonen tot witlof daarna volgde de nee-periode (gewoon omdat het kan). Na blijven aanbieden, afleiding met boekjes en zeggen dat ze alleen hoeft te proeven gaat het weer goed! Favoriet is vis met gebakken aardappeltjes en gekookte worteltjes. Tegenwoordig is het grote slab aan en zelf eten, dan smaakt het ook veel lekkerder! En op een vakjesbord verschillende dingen aanbieden zodat ze iedere keer een nieuwe smaak kan kiezen, prakjes zijn niet meer zo hip.. Oma zegt altijd hoe gekker hoe lekkerder (daar mag ze soep drinken en met de handjes eten enz.) maar die techniek houden we mooi voor oma! :)

Reactie van Mariska

Tijd om weer eens wat inspiratie op te doen. J van 2 wil alleen boterhammen en pizza..... oh en ze eet ook bijna geen fruit meer. De komende maanden heb ik wat meer tijd om nieuwe recepten en variaties uit te proberen, dus ik zou heel graag winnen.

Reactie van Esther

Wat een leuke actie! Toen onze kleine meid nog pakjes had stond hier voor de uitstapjes of 'noodgevalletjes' een bakje in de la van ella's kitchen! Daarvan kon ze al heerlijk smullen. Ons smulpaap eet alles wat ik kook. Sommige dagen hoeft ze het niet of weinig en proberen we het een tijdje later gewoon nog eens. Blijven proberen en aanbieden is hier het motto en dat werkt voor onze kleine meid.

Reactie van Marloes

Hier doe ik graag aan mee :-) heb Ellas bij de jongste ontdekt voor op vakantie etc, heel fijn! Hij eet nu werkelijk alles met de pot mee, heerlijk :-) Bij beide jongens heb ik alle smaken vanaf het begin af aan zoveel mogelijk apart aangeboden (zo min mogelijk door elkaar geprakt). Ik dank dat ze zo aan verschillende smaken wennen, het zijn allebei hele goede eters nu. Favoriet op drukke dagen is hier een bonenschotel, of couscous met (restjes) groenten, gehakt, rozijnen en ras-al-hanout. Benieuwd welke inspiratie Ella ons geeft :-)

Reactie van Nicole

Dit lijkt me zo'n leuk boekje! En hoe kan ik me beter voorbereiden op de komst van onze kleine meid, dan met dit soort inspiratie? Mijn gouden tip is dus nog theoretisch, maar dat is dus verdiepen in de tips zodat ik vanaf het begin onze meid betrek bij ingredienten en eten. Ik verheug me erop! Nog 20 weken wachten,.., Groetjes Nicole

Reactie van Minke

De tip hier is appelmoes haha. Niet heel verantwoord maar dan eet hij het meeste wel. Ook vind hij pot groente lekkerder als vers. Toch smult hij heerlijk van een ovenschotel met knakworst, spinazie en aardappelpuree. Eerst spinazie in de schaal, daarop gehalveerde (door de lengte) knakworst ingesmeerd met mosterd en afdekken met aardappelpuree. Ik ben heel benieuwd naar dit boek, hopelijk gaat hij dan de verse groente ook wat waarderen.

Reactie formulier