Review – Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari (winnares Heel Holland Bakt)



Ik hou van bakken. Da’s niks nieuws. Ik hou van bakprogramma’s. Ook geen geheim. En van de oorspronkelijke serie ’the Great British Bakeoff’ word ik extreem gelukkig.

Nederland heeft al 3 seizoenen haar eigen versie van het programma, Heel Holland Bakt. En ieder seizoen maakt de winnaar een eigen boek. Na de boeken van Menno de Koning en Rutger van den Broek mocht dit jaar winnares Sorena Solaris haar boek presenteren. En dat deed ze in stijl!

Heel  Holland Bakt

Want tijdens haar boekpresentatie in Italiaans restaurant Mazzo in Amsterdam staat het ene na het andere lekkers ons lonkend aan te staren. Niemand durft echt iets te pakken, het ziet er allemaal zó prachtig uit. Zelfgebakken las ik op Twitter, waar ik Sarena volg. Dat moet een werk geweest zijn. Maar het is wel de beste manier om meteen kennis te maken met de stijl van haar boek.

Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Want het boek heet niet voor niets het ‘Italiaanse bakboek’. De in Italie geboren Sarena gaat terug naar haar roots en deelt het ene na het andere recept uit haar geboorteland. Dat maakt het meteen een uniek boek. Het is persoonlijk, de familierecepten vliegen je om de oren. De bijbehorende foto’s geven die stijl goed weer. Voor het boek ging Sarena naar Italie, om samen met onder andere haar oma de recepten uit haar familie op te schrijven en maakbaar te maken.

Italiaanse lekkernijen

Het boek is daardaar, wat mij betreft, echt een must have als je van de Italiaanse keuken houdt. Niet alleen maar bekende Italiaanse recepten, maar juist ook recepten van gerechten die je wel eens gegeten hebt en geen idee had hoe je ze moet maken. Nu dus wel. Ik vond het echt extreem lastig kiezen, want werkelijk álles ziet er heerlijk uit!

Authentiek en een must have

Ondanks dat Sarena van mening is dat iedereen kan bakken denk ik wel dat een aantal van de recepten uit het boek écht voor de liefhebber zijn. Omdat ze om een bepaald basisniveau (en geduld) vragen, of omdat de ingrediënten niet altijd even makkelijk voor handen zijn.

Daarentegen, veel authentieker dan deze recepten wordt het niet. Je leert wel écht de Italiaanse bakkeuken kennen en ik moet zeggen dat ik dat echt een pré aan dit boek vindt. Het voegt daardoor iets toe en maakt dat je dit boek wilt hebben..

Klaar? Bakken maar!

Natúúrlijk ging ik ook met het boek aan de slag. Beslissen welk recept ik zou gaan maken was nog wel even lastig, want zoals ik al zei álles ziet er heerlijk uit. Maar ik koos uiteindelijk voor de Fette al Latte, cakejes met een melkvulling die in Italië vooral door kinderen gegeten worden. Een traktatie als ze uit school komen. Een recept ook dat redelijk eenvoudig is en goed voor te bereiden is. Ideaal dus om een keer (samen!) in het weekend te maken en door de week van te genieten.

Toen ik later foto’s zocht van dit cakeje zag ik dat het wel heel erg lijkt op de duitse Milchschnitte van Kinder. Maar ik durf te wedden dat deze zelfgemaakte versie echt honderd keer lekkerder is. Het recept van deze heerlijke Italiaanse chocoladecakejes vind je dan ook hier.

Verkoopinformatie

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is uitgegeven door Kosmos, kost € 24,99 en is verkrijgbaar o.a. via Bol.com

Gepubliceerd op 11 maart 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!