Menu Vind Restaurant
* woensdag 31 augustus 2016 *

Review - Ants on a shrimp (René Redzepi)

Susan Aretz – Reviews

review

Wie kent het restaurant van René Redzepi - Noma in Kopenhagen - niet? Jarenlang het nummer 1 restaurant ter wereld. Redzepi besluit echter dat het tijd is om het vertrouwde achter te laten en vliegt met zijn hele team naar Japan, waar ze een maand lang een restaurant zullen runnen in het Manderin Hotel. De verwachtingen zijn hoog. 58.000!! mensen willen er eten. Gedurende de maand dat ze open zijn is er plek voor 3000.

De weg er naar toe is vastgelegd door regisseur Maurice Dekkers, die we kennen uit/van de docu over Tony’s Chocolonely. De documentaire voelt als meekijken naar Alice in Wonderland, je bent getuige van een chef die volledig buiten zijn eigen comfort zone gaat en je vraagt je voortdurend af, waarom?

antsonashrimp Redzepi.jpg

Ants on a shrimp

René Redzepi is een ogenschijnlijk rustige chef, die voortdurend zijn eigen grenzen en die van zijn team wil verleggen. Want waarom sluit je je eigen, zéér succesvolle, restaurant, om een maand elders een restaurant te openen wat in niets mag lijken op Noma. In een land waar je niks en niemand kent en die een volledig eigen eetcultuur heeft.

En een tijdelijk restaurant waarvan de verwachtingen extreem hoog zijn. Je bent tenslotte eigenaar van het beste restaurant ter wereld. Dan moet dit wel uitzonderlijk worden. De druk die hij zichzelf, en zijn team, hiermee op legt is immens.

Alice in Wonderland

Maurice Dekkers neemt je mee in het avontuur tot aan de opening. De kennismaking met Japan, de ingrediënten die niemand voordien kende, maar waarmee je je 14 gangen menu wilt samenstellen waar iedereen van achterover moet slaan.

Je leert het team kennen dat dit met Redzepi samen doet. Gedreven, vastberaden, álles stoppen ze in hun mond om te ervaren hoe iets smaakt, of het nou takjes van een boom, sperma van een vis of levende mieren zijn.

Dagelijks beter willen zijn dan de dag er voor. Geen (sociaal) leven buiten de keuken waar ze werken. Obsessed is het beste woord er voor denk ik.

antsonashrimp keuken.jpg

Must see

Als je houdt van culi docu’s zoals Chef’s Table op Netflix, als je een kijkje wil in de bizarre wereld van de top der top restaurants en chefs dan is deze documentaire een absolute must.

Ik ben wederom gefascineerd door de bezetenheid, de vastberadenheid, het brein van deze chef(s). Obsessieve kookgekken, waarbij alles moet wijken om hét perfecte gerecht te maken. Fascinerend! Anderhalf uur gekluisterd aan het scherm. Maurice Dekkers krijgt het weer voor elkaar! Ga dat zien.

Ants on a shrimp draait vanaf 1 september in verschillende theaters. De trailer kun je hier al bekijken.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier