Menu Vind Restaurant
* donderdag 1 juni 2017 *

4 recepten met vlierbloesem

Susan Aretz – Recepten

lunchontbijtpancakesvegetarisch

Er is volop vlierbloesem te vinden momenteel. Misschien heb je ze al wel eens gezien, langs het fietspad of in het park. Mooie grote witte bloemen in een verder groene struik. Prachtig zijn ze. Als ze blijven hangen worden het uiteindelijk vlierbessen.

Maar je kunt ook een paar bloemen plukken en er heerlijke gerechten mee maken! Maar wat maak je nou allemaal met vlierbloesem? Ik ga het je laten zien!

vlierbloesem_vergiet Smulpaapje

Zo pluk je vlierbloesem

Bij mij om de hoek hangt een overvloed aan vlierbloesem, maar wil je weten waar het bij jou in de buurt hangt kijk dan op Wildplukwijzer Pluk de bloesem voorzichtig, en natuurlijk niet alles – eerlijk zullen we alles delen! 

Leg de bloesem thuis in koud water. Er kunnen namelijk altijd beestjes in de bloesem zitten, die je er op deze manier zoveel mogelijk uit haalt. Laat het rustig even weken. Schud dan droog en laat in een groot vergiet drogen. Daarna kun je het gebruiken!

Vlierbloesemsiroop zelf maken

Het állermakkelijkste is om zelf limonadesiroop te maken. Dat is echt een eitje! Je hebt hiervoor nodig:

2,5L water
200g vlierbloesem, alleen de bloemen, takjes zoveel mogelijk verwijderd
1kg suiker
2 citroenen, goed geboend en in plakken gesneden

Breng het water met de suiker aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost en dan nog 5 minuten doorkoken. Daar gaat de vlierbloesem en citroen bij. Roer door, laat afkoelen en dek af met een theedoek. Laat nu 3 dagen op een koele plek staan en roer maximaal 1x per dag door. (dit recept is een aanpassing van een recept op Huffingtonpost.com)

vlierbloesem_siroop

Giet dan door een zeef in een schone pan, de bloesem blijft achter. Nog beter is het om een schone theedoek in de zeef te hangen. Ook ieniminie pluisjes ed gaan dan niet de siroop mee in.

Breng de siroop kort aan de kook en giet dan in gesteriliseerde potjes. De siroop moet er goudkleurig uitzien. Leng aan met (spuit)water, of doe een scheutje over een bolletje vanille ijs of door een glas Prosecco!

Maak zelf aardbeien vlierbloesemjam

Ook zo’n simpel, maar heerlijk recept. Zelfgemaakte aardbeienjam. Die met munt is al heerlijk, maar deze minstens zo verrassend en lekker!

750g aardbeien, in kwarten en zonder kroontjes
3 grote takken vlierbloesem, laat de takken eraan zitten zodat ze er makkelijk uit te halen zijn.
250g geleisuiker special
3 gesteriliseerde potjes

vlierbloesemjam Smulpaapje

Snijd de aardbeien in stukjes, doe ze in een kom met de vlierbloesem en laat even een uurtje staan. Verwarm de aardbeien, geleisuiker en vlierbloesem en kook 5 minuten. Haal dan de bloesem eruit en gooi weg , stamp de aardbeien iets fijn met een pureestamper en giet in de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel erop, zet even 5 minuten op de kop – zo trekken ze vacuüm – en je kunt de jam minimaal 3 maanden op een donkere plek bewaren!

Vlierbloesempancakes

Hiervoor breng je de melk, die je in het beslag gebruikt, op smaak met de vlierbloesem. De smaak die het afgeeft is subtiel, maar maakt het net even spannender.

vlierbloesem_pancakes

Voor ongeveer 15-20 stuks

500ml melk, met vlierbloesem erin. Laat dit in een maatbeker in de koelkast 2-3 dagen trekken
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
1 tl zout
1 tl vanille extract

50ml zonnebloemolie
2 eieren

Zeef de melk in een schone maatbeker en meng in een andere kom de droge ingrediënten. Giet dan 350ml van de melk bij de droge ingrediënten en meng. Tot slot de eieren er met een garde door mixen en je beslag is klaar. Verhit een koekenpan en giet hier 2 rondjes beslag in. Wacht tot de bovenkant bubbelt en draai dan om. Bak aan de andere kant goudbruin. Bak tot je beslag op is en serveer de pancakes met maple syrup of met de aardbeien-vlierbloesemjam van hierboven.

vlierbloesem_pancakes

Vlierbloesemgin

Dit is een recept met dank aan Alex Haupt, chef van Hoofdstad Brasserie. Giet gin naar keuze (ik gebruikte Dutch Courage) in een grote fles, doe daar genoeg vlierbloesem (zonder takjes) bij en laat – op een donkere plek – staan zolang je wilt.

vlierbloesem_gin

Dat de bovenkant bruin kleurt naar verloop van tijd is niet erg, dat is de oxidatie van de bloesem. Maak je Gin Tonic zoals je ‘m lekker vindt. Hoe bijzonder is dat!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier