Menu Vind Restaurant
* donderdag 24 augustus 2017 *

Poké Bowl – 3 varianten

Susan Aretz – Recepten

Poké is Hawaïaans voor kleine stukjes en dat is precies wat je terugvindt in deze goddelijke kommetjes, stukjes (rauwe) vis. Er zijn poké bowls in allerlei smaken. Ik zag onlangs een reportage over een restaurant op Hawaï waar ze wel 32 soorten poké serveren. Fantastisch!

Wat ik er vooral ideaal aan vind is dat het je het gevoel en de smaak van sushi geeft, zonder dat je een hoop gedoe hoeft uit te halen om ze netjes op te rollen. Bij ons dametje was het een dikke hit en ik was zelf ook erg blij verrast met het resultaat. Dit gaan we zeker vaker maken!

poke bowl Smulpaapje

Voor 4 personen

250g gare bruine basmati rijst (ik gebruikte Tilda)
2 avocado’s, in partjes gesneden
3 lentje uitjes, in ringetjes
300g edemame boontjes (toko), kort gekookt volgens gebruiksaanwijzing

Versie 1 – gemarineerde garnalen

12 grote garnalen
1tl sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
½ tl sesamolie

Versie 2 – gemarineerde zalm

200g zalmhaas, in blokjes
2el sojasaus
1tl sesamolie
1tl rijstazijn
mespunt knoflookpoeder
mestpunt gemberpoeder

Versie 3 – ongemarineerde tonijn

150g verse tonijn, in blokjes

Voor de zoet/zure komkommer

1 komkommer
125ml rijstazijn
125ml water
75g suiker
1 ½ tl zout

Voor erbij

1 bakje zeewiersalade
geroosterde sesamzaadjes
srirachi mayonaise (toko)

Belangrijk als je poké bowls maakt

Het allerbelangrijkste is, net als bij sushi, dat je vis zo vers mogelijk is. Dus op de dag dat je ze wilt maken ga je naar je visboer. Niet eerder. En ook geen vis uit de diepvries en/of supermarkt. Dat is echt zonde van de smaak. Want vis, daar draait het om in dit gerecht!

Welke poké bowl maak jij?

Welke versie je ook kiest, gemarineerd zoals 1 en 2 of ongemarineerd zoals 3, maak de poké bowls vlak voor je gaat eten af. De vis kun je wel prima ’s ochtends al in de marinade leggen, daar wordt het alleen maar lekkerder van. Ook de zoet / zure komkommer kun je al van te voren klaar maken. Dan hoef je als je gaat eten alleen nog maar alles bij elkaar te doen.

Zoet zure komkommer

Breng de azijn, water, suiker en zout aan de kook. Snijd de komkommer in dunne plakjes en voeg die aan het mengsel toe. Vuur uit en zo 10 minuten laten staan. Dan laten afkoelen, met vocht en al in een afsluitbaar bakje doen en in de koelkast zetten tot gebruik.

Zo stel je een poké bowl samen

In een kommetje gaat rijst, reepjes avocado, edemamaboontjes en de vis naar keuze (of alle drie, zoals wij deden 😊) Daarbij de zoet zure komkommer, wat zeewiersalade en dat bestrooi je met de lenteuitjes, wat sesamzaad en de restjes marinade. Houd je van pittig, dan kun je er ook nog wat srirachimayonaise overheen doen. Smullen maar!

 

2 reacties

Reactie van Tineke

Jum! Wat voor garnalen gebruik je? Ik neem aan dat die niet rauw zijn?

Reactie van Smulpaapje

Hoi Tineke, klopt. Ik gebruik gare garnalen. Kan evt ook uit de diepvries (dan wel eerst ontdooien)

Reactie formulier