Menu Vind Restaurant
* zondag 7 februari 2016 *

Pastataart

Susan Aretz

bakkenovenschotelpastatomaten

Een filmpje op Facebook van Tasty om 5u ’s ochtends (don’t ask!) waarin een pastataart gemaakt werd bleek genoeg inspiratie om zelf eens aan de gang te gaan. Wel met mijn versie van het eigen recept, want klakkeloos namaken doe ik liever niet.

Na wat gepriegel met de pasta was het resultaat wel echt te gek en oogstte niets dan lof bij ons kleuter. Een nieuwe favoriet is geboren!

Voor één pastataart

2 uien, gesnipperd
2tenen knoflook, fijngehakt
1el olie
400g hoh gehakt
zout & peper
200ml rode wijn
1 blik San Marzano tomaten (à 400g)
2tl gedroogde oregano
½ tl gerookte (milde) paprika
200g geroosterde paprika’s (uit pot à 400g), fijngesneden
500g rigatoni pasta
2el olie
50g geraspte parmezaanse kaas
150g ricotta + 1 ei
50g Parmezaanse kaas
1 doosje mini Mozzarella bolletjes, uitgelekt

Springvorm 24cm – oven voorverwarmen op 200C

Basis – ragú van gehakt en tomaat

Begin met de tomatengehakt saus. Fruit hiervoor de uien en knoflook 5 minuutjes aan in wat neutrale olie. Daar gaat het gehakt bij, wat je rul uitbakt. Kruid met zout en peper. Dan de wijn erbij en een paar minuten laten pruttelen. De meeste alcohol verdampt. Je kunt dit deel ook weg laten als je geen alcohol wilt gebruiken. Bestrooi nu met oregano en paprikapoeder en voeg de geroosterde paprika en het blik gepelde tomaten toe. Goed door roeren, aan de kook brengen en dan 45-60 minuten (met deksel op de pan) laten pruttelen. Gedurende die tijd met enige regelmaat doorroeren. Na verloop van tijd is het meest vocht verdampt en hou je een heerlijke dikke ragú over, die ook niet zou misstaan als pastasaus.

Pastataart – de pasta

De pasta kook je in ruim water, maar 3 minuten korter dan je normaal zou doen. De pasta moet goed stevig blijven. Giet dan af, doe in een kom en hussel om met 2el lekkere olijfolie, daar 50g Parmezaan en goed door mengen. Mix in een kommetje de ricotta met het ei goed door elkaar.

Bouw je eigen pastataart

Nu begint het lastigste deel, de taart. Vet je bakblik in en vanaf de zijkanten zet je de rigatoni rechtop in de vorm. Dat is even gepriel maar bij de 2e ring pasta blijft het al beter staan. Geduld is in deze een schone zaak. Ga door tot het hele blik is voorzien van de rigatoni. Over de bovenkant gaat nu het ricottamengsel. Smeer dat voorzichtig uit. Tot slot schep je daar bovenop de ragú, verdeel gelijkmatig. Bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het daarna eruit, verdeel de bolletjes mozzarella gelijkmatig en bestrooi met de laatste 50g Parmezaan. Zet het dan nog 10 minuten in de oven.

Haal het blik er dan uit, voorzichtig de randjes iets los snijden en een klein beetje laten afkoelen. Dan gaat als laatste de ring los en eraf en voila! Je eigen pastataart is een feit. De moeite waard toch?!

Tip!

Mijn springvorm bleek te groot, dus om hem stevig te houden zette ik in het midden een schaaltje die de taart bij elkaar hield. Vandaar dat het slim is een springvorm van niet groter dan 24cm doorsnede te gebruiken. Liever houd je wat pasta over, dan dat je tekort komt!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier