Menu Vind Restaurant
* dinsdag 17 januari 2017 *

Ovenschotel met boerenkool, gehakt & aardappeltjes

Susan Aretz – Recepten

aardappelboerenkoolovenschotel

Een bizarre hoeveelheid groente zit er in deze ovenschotel. Maar wedden dat de kleinste Smulpaapjes dat niet eens door hebben. Zo lekker is ‘ie!

Het handigste is het om deze ovenschotel voor te bereiden, want hij heeft wel wat tijd in de oven nodig. Maar dan ben je op drukke dagen ook wel lekker snel klaar!

ovenschotelboerenkool Smulpaapje

Voor 4-6 personen (of 2 dagen gemak)

1el olie
1 ui, gesnipperd
300g wortel, in plakjes
2 pastinaken, in blokjes
300g boerenkool
150g erwtjes (diepvries)
300g rundergehakt
2el bloem
1pot groentefond (350ml) + 1 pot water
3tl worcestershire saus
1el grove mosterd
1tl tijm
zout en peper
500g gare aardappelschijfjes + 1el olie

Verder nodig: ovenbestendige grote pan – oven voorverwarmen op 180C
Bereidingstijd: 10 minuten +1.15 uur oventijd
 

Ovenschotel met groente en gehakt

Verhit in een grote (ovenvaste) pan de olie en fruit hier de ui in aan. In de tussentijd snijd je de groente. Bak vervolgens de gehakt rul met de ui en doe dan wortel, pastinaak en knoflook er bij. Bak een paar minuten mee en breng op smaak met zout, peper en tijm. Dan bestrooien met de bloem, omscheppen en een minuutje laten meebakken.

Heel veel groente ovenschotel

De erwtjes, worcestershire saus, mosterd er nu door roeren. Tot slot de boerenkool, in twee keer, er door heen scheppen. Tot slot gaat de groentefond en het water erbij. Schep dit even goed door. Dek alles nu af met de aardappelschijfjes en bestrijk met olie. Deksel op de pan en de oven in.

Ovenschotel met boerenkool, gehakt & aardappeltjes

Bak de ovenschotel 45 minuten, met de deksel op de pan. Haal dan de deksel eraf en zet de gril aan. Laat de ovenschotel net zo lang in de oven staan tot de aardappeltjes mooi goudbruin zijn. Ik deed dat met de oven gecombineerd met grillstand en had er 30 minuten voor nodig. Als je alleen de grillstand gebruikt zal het sneller gaan. Hou dat dus goed in de gaten.

Voorzichtig de pan met ovenhandschoenen uit de oven halen en lekker aan tafel!

Ovenschotel voorbereiden

Wil je ovenschotel voorbereiden, maak ‘m dan helemaal klaar en zet ook alvast een half uur in de oven (met deksel). Haal ‘m er daarna uit, laat afkoelen en zet koud weg. Op de dag van eten zet je ‘m dan een kwartiertje in een op 200C voorverwarmde oven (met deksel) en daarna verder zonder deksel, zoals hierboven aangegeven. Eet smakelijk!

2 reacties

Reactie van Esther

Weer een gerecht dat we erin houden! Heerlijke combinatie van boerenkool met de pastinaak en wortel. Ik maakte hem zonder doperwten ivm allergie dochter en met groentenbouillon ipv fond. We hebben er van gesmuld!!!

Reactie van Smulpaapje

wat super om te horen!

Reactie formulier