Mini beef Wellington



Als onderdeel van een feestelijk buffet met kerst maak je deze heerlijke mini beef Wellington. Minimale inspanning, maximaal effect!

Want krijg je – net als ik – ook al rode vlekken in je nek bij het idee dat je voor een feestelijk een ‘show stopper’ moet maken? Helemaal niet nodig! Dat grote stuk vlees kun je ook heel goed in kleine, individuele porties maken.

Mooier nog, je kunt deze mini beef Wellington in zijn geheel voorbereiden. Geen stress, wél lekker eten. Handiger kan haast niet! Lekkerder ook niet trouwens.

Voor 10 mini Beef Wellingtons

250 gram kastanjechampignons, fijngehakt
2 el neutrale olie
Maldon zout, naar smaak
2 sjalotjes, fijngehakt
1 el verse tijm
olijfolie
10 velletjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
10 plakjes Serranoham
Dijonmosterd
500 gram Jodenhaas (of gebruik ossenhaas)
1 ei, losgeklopt

mini beef wellington  

Vulling voor Beef Wellington

Voor de vulling van je mini beef Wellington kun je de champignons met een mes héél fijnsnijden. Nog sneller gaat het in de keukenmachine. Verhit in de tussentijd de olie in een koekenpan en als die warm is gaan daar de champignons bij. Je wilt één laag champignons hebben, dus afhankelijk van de grootte van je pan doe je het in één of meerdere keren.

Bak die laag champignons op medium vuur, zonder te roeren, gedurende 2 minuten. Dán passen door roeren en met zout bestrooien. Bak hierna nog een minuut of drie. Overhevelen naar een fijne zeef, zodat het vocht er goed uit kan lekken en op een bord laten afkoelen. Herhaal met de resterende champignons.

Kerstrecept dat je kunt voorbereiden

Bak nu de sjalotjes met tijm in een lekkere laag olijfolie, zodat ze kunnen karamelliseren. Een minuut of tien op zacht vuur. Daarna mogen die bij de gebakken champignons en mee afkoelen. Dit deel kun je ook prima een avond van te voren al doen. We houden ervan als je een kerstrecept kunt voorbereiden. Als je voor deze optie kiest zet het dan afgedekt en koel weg tot gebruik.

Welk vlees voor beef Wellington?

Oorspronkelijk gaat er ossenhaas in beef Wellington. Dat is best een duur soort vlees. Kun je je dat veroorloven, het is prachtig en mals vlees dus ‘go for it!’.

Ik kreeg van mijn slager een stuk Jodenhaas. Net zo mals, maar stukken betaalbaarder. Een prima ‘budget’ alternatief dus. Zorg wel dat je een zo gelijkmatig mogelijk stuk hebt. Dan krijg je straks zoveel mogelijk gelijke plakjes vlees.

Kruid je vlees met zout en peper. Verhit een koekenpan op hoog vuur met 2 eetlepels olie en een eetlepel roomboter. Bak het vlees hier – 3 minuten per kant – goudbruin maar nog niet gaar in aan. Haal het daarna uit de pan, laat even rusten en snijd het volgens in gelijke stukken. Per halve kilo zou je ongeveer 10 stukjes moeten kunnen snijden. Laat daarna afkoelen voor je het verder gebruikt.

Mini beef Wellington

Om je mini beef Wellington te maken leg een plakje bladerdeeg op je werkblad, velletje papier zit aan de bovenkant. Dat haal je er af en bestrijk het bladerdeeg met wat Dijon mosterd. Daarop, in het midden, gaat een plakje serrano ham. In het midden daarvan een plakje vlees en daar boven op een eetlepel van het champignonmengsel. Zorg dat daar nog zo min mogelijk vocht in zit, knijp het desnoods voor de zekerheid nog even met je handen uit of dep het extra met keukenpapier.

Vouw nu eerst de korte hoeken naar binnen. Daarna de lange hoeken en knijp goed vast. Leg nu ondersteboven op een bakplaat met bakpapier. Je kunt het nu rustig ook in de koelkast wegzetten, tot je klaar bent om te gaan eten.

Kerst beef Wellington

Verwarm je oven voor op 200 C (hetelucht). Tien minuten voor je aan tafel gaat moet je oven zijn voorverwarmd. Serveer je ook de mini jacket potatoes dan heb je in de tijd dat die staan af te koelen precies genoeg tijd voor je vlees. Je bakt de mini beef Wellingtons namelijk kort maar krachtig. Zo houd je mooi rosé vlees, maar is je bladerdeeg wel gaar en goudbruin.

Bestrijk iedere beef Wellington met iets losgeklopt ei en bak ze daarna 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Daarna overhevelen op een mooi plateau en meteen serveren. Lekker samen met de aardappeltjes en kort gekookte sperzieboontjes gewikkeld in parmaham.

Als dit geen lekker en eenvoudig kerstrecept is?! Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 9 december 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!