Menu Vind Restaurant
* vrijdag 5 mei 2017 *

Maisbroodwafels

Emma van der Deijl – Recepten

ontbijtwafels

Sinds ik een wafelijzer bezit, komen er met grote regelmaat wafels op de ontbijttafel, vooral in het weekend. Toen ik op een Amerikaanse website dit recept voor maïsbroodwafels las, was ik niet meteen overtuigd. Het echte Amerikaanse cornbread vind ik vaak veel te zoet en klef. Toch was ik wel heel benieuwd hoe ze zouden smaken.

Als snel bleek dat ik me voor niets zorgen had gemaakt: na wat aanpassingen waren deze wafels absoluut niet te zoet en heerlijk krokant. Ze hebben een stevige structuur, die echt aan maïsbrood doet denken, en ze zijn heerlijk met zowel zoet als hartig beleg. Een allemansvriend aan het ontbijt dus!

Maisbroodwafels Emma

Voor ongeveer 8 wafels

75 gr maïsmeel *               
25 gr polenta
100 gr bloem
1 el honing
mespunt zout
1tl bakpoeder
1tl baking soda
235 ml karnemelk
1 ei
55 gr boter

verder nodig: wafelijzer - bakspray om je wafelijzer in te vetten

* Maïsmeel wordt niet in alle supermarkten verkocht, maar bij veel grote supermarkten, Turkse winkels en biowinkels hebben ze het wel. Mocht je geen karnemelk in huis hebben, geen zorgen: meng dan 1 el citroensap met 220 ml melk en laat dit mengsel 5 minuten staan.

Maïsbroodwafels

Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en zet even weg om iets af te koelen. Verwarm je oven voor op 100 graden.

Meng in een grote kom het maïsmeel, de polenta, de bloem, het zout, het bakpoeder en de baking soda. Meng in een andere kom de gesmolten boter met het ei en de karnemelk. Spatel vervolgens de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Er mogen wat klontjes achterblijven in het beslag. Laat het beslag vervolgens 10 minuten rusten. Zo nemen de droge ingrediënten het vocht goed op.

Wafels bakken

Verhit je wafelijzer en vet het in met wat bakspray. Schep met een juslepel het beslag erin. Bak je wafels tot ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt bij mijn wafelijzer ongeveer 4 minuten. Haal de wafels uit het wafelijzer, leg ze op een rooster in de oven en bak ook de rest van de wafels. Serveer de maïsbroodwafels zoet, bijvoorbeeld met fruit en poedersuiker, of juist hartig met bacon en maple syrup!

De wafels komen overigens niet meteen knapperig uit je wafelijzer: laat ze daarom even uitdampen op een rooster of krokant worden in een warme oven. Op die manier kun je bovendien de eerste porties wafels warmhouden terwijl je de rest bakt. Doordat ze wat zachter blijven, zijn deze wafels ook nog eens heel gemakkelijk uit je wafelijzer te liften.

Wafels over?

Deze wafels kun je in de koelkast nog wel een dag of 4 bewaren. Invriezen gaat ook perfect. Warm de wafels vervolgens op in je broodrooster.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier