Menu Vind Restaurant
* woensdag 10 januari 2018 *

Lemoncurd & kaneel scones

Susan Aretz – Recepten

bakkenontbijtpasen

Na mijn interview met Yvette van Boven dook ik haar boeken in, gewoon omdat ik zin had om weer wat te bakken. Ik maakte haar sinaasappelmarmelade scones en dat was het begin van het einde. Want scones zijn zó lekker en zo makkelijk om te maken.

Ik ging zelf aan de slag en kwam uiteindelijk op deze lemon curd scones uit. Man, man, man, wat lekker. Let goed om mijn tips en ze kunnen niet misgaan.

Lemoncurdscones Smulpaapje

Voor ongeveer 12 lemoncurd scones

500g zelfrijzend bakmeel
60g lichte basterdsuiker
1tl kaneel
40g koude boter, in blokjes
250ml halfvolle melk
snuf zout
3el lemon curd (+ extra voor op de scones)

Verder nodig: foodprocessor – bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmd op 240C (boven/onderwarmte)

Lemoncurd scones

Zeef het bakmeel, suiker en kaneel in je foodprocessor (of gewone kom, als je het handmatig kneedt). Doe daar de blokjes boter, zout, lemoncurd en melk bij. Blitz nu snel en kort voor een deeg, maar niet te lang. Geen foodprocessor, dan kneed je de boter door de droge ingrediënten en meng je daarna de rest van de ingrediënten er – zo snel mogelijk – doorheen.

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een plak van 2cm dik en steek hier – met een speciale scone uitsteker (o.a. bij Dille & Kamille te koop) of met een glas rondjes uit, die je op de bakplaat legt. Restjes deeg voeg je samen – niet kneden! – tot een nieuwe plak, tot je ongeveer 10-12 scones hebt. Laat deze even een kwartiertje staan. In die tijd verwarm je je oven voor.

Scones met lemon curd

Bak de scones in de goed hete oven, ongeveer 15 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Idealiter besmeer je de scones met clotted cream, maar die is in Nederland niet heel goed te koop. Ik gebruik dus altijd een goede lik gezouten boter en doe daar een schepje extra lemon curd op. Vers zijn deze scones het allerlekkerst!

Het geheim van de perfecte scone

  • Zeef je ingrediënten
  • Niet te lang kneden, dat haalt de luchtigheid eruit. Hoe korter, hoe beter
  • Laat het deeg, voor je het bakt, even een kwartiertje rusten
  • Je deeg moet echt minimaal 2 cm dik zijn
  • Bebloem je steker (of glas) per keer dat je een scone eruit steekt.
  • Leg de scones lekker dicht tegen elkaar aan op de bakplaat, dan blijven de zijkanten recht en komen ze gelijkmatig omhoog

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier