Menu Vind Restaurant
* maandag 1 januari 2018 *

Lasagne alla Bolognese uit de Pastabijbel

Susan Aretz – Recepten

dinerpasta

Gek genoeg had ik nog nooit echt een authentieke lasagne gemaakt, dus met bechamelsaus. Raar eigenlijk, want het is het meest ultieme comfortfood denkbaar.

Super fijn dus dat ik met het recept van Roberta Pagnier uit de Pastabijbel vanaf nu dus precies weet hoe ik de lekkerste lasagne ooit – oordeel van de famiglia 😉 – kan maken. En dat is iedere stap van het recept waard!

Lasagne pastabijbel

Homemade lasagne voor ruim 6 personen

Voor de bolognesesaus

1 wortel, geschild en in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 takje verse rozemarijn, gerist en fijngesneden
2 blaadjes laurier
1 ui, fijngesnipperd
500g gehakt, ik gebruikte runder (het recept geef h-o-h gehakt aan)
200ml witte wijn
2el tomatenpuree
300ml passata
200ml water
100ml melk.
100g Parmezaanse kaas, geraspt (ik gebruikte 2 zakjes Appetina mozzarella/Cheddar geraspt)
olijfolie
zout en peper

Voor de bechamelsaus

100g boter
80g bloem
1liter melk
snuf nootmuskaat
zout en peper

1 doosje verse pastavellen (sorry Roberta, die heb ik niet zelfgemaakt)

Bolognesesaus voor de lasagne

Verhit wat olijfolie in een grote pan en voeg wortel, bleekselderij, knoflook, rozemarijn, laurier en uit toe en fruit dit 5 minuten aan op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe, vuur iets hoger, en bak dit rul en goudbruin aan. Dan de wijn erbij en roeren tot die is verdampt. Bak dan de tomatenpuree 3 minuten mee aan en voeg tot slot de passata en het water toe.

Slow food Bolognesesaus

Breng de saus aan de kook, vuur dan lager en 1,5 uur met de deksel half op de pan laten pruttelen. De laatste 10 minuten voeg je de melk toe, breng je het op smaak met zout en peper en verwijder je de laurier. Tot hier kun je het al prima voorbereiden.

Bechamelsaus maken

Smelt de boter, zonder die bruin te laten worden. Met een garde de bloem erdoor roeren en dit 3 minuten zachtjes laten garen. Giet dan, beetje bij beetje, de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt en de saus niet aanbakt. Langzaamaan zal je bechamel steeds indikken. Op dat moment mag er weer melk bij.

Ik gebruikte niet alle melk, dit ligt ook een beetje aan hoe dik je je saus wil. In ongeveer 20 minuten heb je de ideale bechamelsaus bereikt. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Lasagne alla Bolognese

Verwarm nu de oven voor op 200C en vet een grote (of twee kleine) ovenschaal in met wat olie. Op de bodem gaat eerst wat bechamelsaus. Daarop lasagnevellen, waar je dan weer bolognesesaus opschept en weer een laagje bechamel. Bestrooi die met Parmezaanse kaas. Herhaal tot alles op is. Maar let op; eindig met bechamel en kaas. Bak de lasagne nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Lasagne voorbereiden

Je kunt de lasagne ook prima in zijn geheel voorbereiden en in de koelkast laten afkoelen en opstijven. Als je ‘m dan snijdt – voor je ‘m op 150C in een voorverwarmde oven weer opwarmt – krijg je perfecte vierkante porties.

2 reacties

Reactie van Judith

Ziet er heeerlijk uit! Door wat zou ik de witte wijn kunnen vervangen?

Reactie van Smulpaapje

Judith, je zou dan bijvoorbeeld een beetje bouillon kunnen gebruiken.

Reactie formulier