Menu Vind Restaurant
* donderdag 12 december 2013 *

Kerstmenu - hoofdgerecht * Rosbief met rodewijnglazuur

Susan Aretz – Recepten

dinerkerstkerstmenu2013vlees

Kerst is typisch zo’n moment om uit te pakken. Maar zonder meteen over de top te gaan. En ook zeker niet dat je meteen een gat in je portemonnee hebt. Want lekker eten, ook met kerst, hoeft niet belachelijk duur te zijn. Het moet wel belachelijk lekker zijn. En dat is dit gerecht zeker!

Je kunt verschillende delen van het rund gebruiken. Wil je het meest luxe, koop dan ossenhaas. Maar met rosbief, wat wij gebruikten, zet je net zo’n lekker stuk vlees op tafel. Wij serveerden er een romige puree met crème fraiche bij en worteltjes. Maar je zou er ook ovenaardappeltjes bij kunnen serveren en spinazie. Of misschien wel wat huisgemaakte rodekool. Kortom, keuzes te over.

Voor 6 personen

1 rosbief van ongeveer een kilo
2 el olijfolie

Voor de jus

1 sjalotje, fijngesneden
1 dl rode wijn (de alcohol kookt er straks uit) *
klein potje vleesfond (190ml)
1 el balsamico
* Je kunt de rodewijn ook vervangen door er een eetlepel bramenjam door te doen.

Voor de aardappelpuree met crème fraiche

800g bloemige aardappelen, geschild en in kwarten
1,5 dl melk
25g boter
1dl crème fraiche

Hoe wil je je vlees?

Verwarm de oven op 240C. Bestrijk het vlees met olie en bestrooi met zout en peper. Verhit een grote pan op hoog vuur. Bak, zodra de pan heet is, het vlees er rondom in bruin aan. Heb je een ovenbestendige pan gebruik die dan, dan kan de pan met vlees en al hierna in de oven. Heb je die niet leg het vlees dan in een voorverwarmde braadslee of ovenschaal en zet die in de oven. Hoe lang is afhankelijk van welk resultaat je wilt. Dit is een handige richtlijn:
Rood vlees : 7 minuten per 500g vlees
Rosé vlees: 10 minuten per 500g vlees

Haal na de gewenste tijd het vlees uit de oven, leg het op een schone snijplank en dek af met aluminiumfolie, voor minsten 5-10 minuten. In die tijd kun je met de jus aan de slag

Simpele, maar smaakvolle jus

Zet de braadslee/pan op het fornuis op een laag vuur. Of haal al het braadvocht en restjes uit de ovenschaal en doe het over in een voorverwarmde pan. Doe het sjalotje er nu bij en smoor het een paar minuten. Draai het vuur wat hoger en doe de wijn/bramenjam en de fond erbij. Schraap de aanbaksels uit de braadslee/pan los en laat de saus 6-8 minuten, tot de helft, inkoken. Roer als laatste de balsamico door de saus. Proef! Wat heeft het nog nodig? Nog een beetje jam? Toch nog wat balsamico. Als ie perfect is zeef je de saus en giet je ‘m in een mooi kannetje.

Voor de puree

Dit is echt de romigste, lekkere puree denkbaar. Zeker als je een aardappelknijper gebruikt om de puree mee te maken. De aardappels kook je 15 minuten, tot ze goed gaar zijn. Afgieten en even laten uitdampen. In een pannetje verwarm je de melk en boter, zonder dat ie kookt, tot de boter gesmolten is.

Knijp de aardappels  door de knijper in een mooie schaal. Daarbij het melk/botermengsel. Als je een wat dikkere puree wilt heb je waarschijnlijk niet alles nodig. Als laatste de crème fraiche erdoor. En op smaak brengen met wat zeezout en een snufje nootmuskaat

Wie snijdt het vlees?

Haal de rosbief uit het aluminiumfolie en leg op een mooie serveerschaal. Snijd aan tafel plakjes vlees. Giet er lekker wat van de jus over en serveer met de puree en groente van je keuze. Eet smakelijk!

Restjes!

Van dit vlees word je de dag erna ook gelukkig. Koud, in dunne plakjes gesneden met een klein beetje mierikswortel maak je al gauw de lekkerste sandwich.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier