Menu Vind Restaurant
* zaterdag 14 december 2013 *

Kerstmenu - dessert * Tiramitrifle

Susan Aretz – Recepten

dessertkerstkerstmenu2013

De lekkerste toetjes bestaan bij toeval. Dat bewijs is ook dit keer geleverd. De slagroom sloeg dood (ja, dat gebeurt hier dus ook wel eens). Bij gebrek aan slagroom in huis dus aan de slag met mascarpone. En zie hier, dit toetje of nee wacht, dessèrt! (dat de naam tiramitrifle heeft gekregen) ontstond.

 

Huisgemaakt versus zelf gekocht

Het is bijna essentieel dat je cake gekocht is. Verse cake is veel te luchtig voor dit dessert. Daarentegen is het ècht het lekkerst om zelfgemaakte jam te gebruiken. Dat kan bramenjam zijn, zoals wij gebruikten. Of de aardbeienjam, die eerder dit jaar op Smulpaapje stond. En natuurlijk kun je ook een andere siroop gebruiken, maar deze is echt zò lekker en bijzonder, die is de moeite waard om aan te schaffen!

Hoe dan ook, heel veel plezier met het maken van dit sluitstuk van het Smulpaapje kerstmenu. We wensen jullie feestelijke en hèle smakelijke dagen!

Wat heb je nodig (6 personen)

250ml slagroom
250ml volle melk
1 vanille stokje, opengesneden
4 eidooiers
100g suiker
Boerencake, kant & klaar gekocht bij de supermarkt
Fitzpatrick rosebud & roseship siroop (verkrijgbaar via Foodelicious.nl)
Bramenjam, liefst zelfgemaakt
doosje mascarpone
verse frambozen
amandelschaafsel

Custard maken

Op een laag vuur de slagroom, melk en vanillestokje zacht verwarmen, tot tegen het kookpunt. Dan van het vuur afhalen. In een kom de eidooiers met suiker mixen. Giet het warme mengsel daarna bij de eidooiers en even mengen. Het hele mengsel daarna terug in de pan gieten en op laag vuur, al maar roerend, dikker laten worden.

Belangrijk voor de beste custard

Het steeds roeren is essentieel om te voorkomen dat het aankoekt. Houd ook de hoogte van het vuur in de gaten. Het mag niet te hard gaan, want dan krijg je scrambled eggs. Zodra de custard wat dikker wordt (na ongeveer 10 -15 minuten roeren) haal je ‘m van het vuur en haal je het vanillestokje eruit.

In eerste instantie lijkt ie nog niet echt dik, maar als de achterkant van een lepel ermee bedekt is en er niet meteen afglijdt is ie goed.  Ook nadat je de pan van het vuur hebt gehaald blijf je roeren, zodat ie alvast wat afkoelt. Giet het mengsel nu in een kom en doe er een velletje huishoudfolie op (zodat je geen vel krijgt) en laat afkoelen. Zet de kom daarna in de koelkast om goed koud te worden. Als je de custard eruit haalt (na minimaal een uur in de koelkast) is ie al dikker en kun je ‘m met een lepel opscheppen. Hij moet niet meer vloeibaar zijn. Dit kun je eventueel ook alvast de dag van tevoren doen!

Mascarpone, geen slagroom!

Meng de mascarpone met 4 à 5 eetlepels van de custard, om ‘m wat losser te maken. Snijd plakjes van de cake, ongeveer 1 cm dikte. En snijd die plak weer in 3 reepjes.

Tiramisu maakt kennis met trifle

Bedek de bodem van een mooi glas met de cakereepjes. Besprenkel de cake met 1 à 2 theelepels  van de siroop (voor de volwassenen kun je ook een likeur van je keuze gebruiken, bijvoorbeeld Grand Marnier). Doe op de cake een flinke lepel van de jam en smeer die een beetje uit. Daarover heen gaan nu een 2 à 3 tal eetlepels custard. Daarboven op een lepel van het mascarponemengsel. Garneer het glas nu met verse frambozen en wat van het amandelschaafsel. Zet de glazen in de koelkast tot gebruik.

Het sluitstuk van je kerstmenu

Op het moment dat jullie toe zijn aan het hoofdgerecht haal je de desserts uit de koelkast. Op deze manier kunnen ze op kamertemperatuur komen. Dat is net wat lekkerder dan koud uit de koelkast.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier