Menu Vind Restaurant
* donderdag 12 november 2015 *

Smulpaapje kookt! - Jacket potato met romige prei

Susan Aretz – Recepten

aardappeleenpansmaaltijdprei

Een tripje naar Engeland is altijd gegarandeerd inspiratie voor mijn maaltijden daarna. De jacket potato is in Engeland een vaste waarde voor de avondmaaltijd. Gevuld met groente en vlees (of vis) is het een volwaardige maaltijd.

Aardappels poffen is even wat werk. Maar met mijn tips kun je deze hele maaltijd heel efficiënt al van te voren voorbereiden, voor een snelle makkelijke doordeweekse maaltijd!

Voor vier personen – als hoofdmaaltijd

4 grote aardappels (AH heeft grote pofaardappels die hier ideaal voor zijn)
3 stengels prei (750g)
2el olie
10 takjes tijm (blaadjes eraf)
4 plakken bacon
100ml witte wijn (of gebruik bouillon)
3-4el slagroom
75g pittig (geraspte) kaas (ik gebruikte Cheddar)

Ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Aardappels poffen

Het meeste werk in dit recept is het poffen van de aardappels. Boen hiervoor de aardappels schoon, droog ze en wrijf ze in met een drupje olijfolie. Dit zorgt straks voor een lekker knapperig korstje. Doe de aardappels in de ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de aardappels moet je rekenen op 1 – 1½ uur.

Groentevulling voor gepofte aardappel

Snijd de uiteinden van de prei en haal het buitenste blad eraf. De rest van de prei snijd je in centimeter dikke ringen. Goed wassen en laten uitlekken. Verhit een koekenpan met de olie en doe hier de uitgelekte prei in. Strooi de blaadjes tijm erover, goed omscheppen, deksel erop en zo 15 minuten laten stoven.

Knapperige bacon

Kijk dat je iets dikker gesneden bacon bij de slager koopt. Je kunt er voor kiezen om die in een pan knapperig uit te bakken. Nog handiger is het om de bacon op de (ovenvast) bord te doen en mee in de oven te bakken, terwijl de aardappels erin staan. Laat daarna uitlekken op keukenpapier en versnipper in stukjes.

Jacket potato met romige prei

Aan het eind van de stooftijd van de prei gaat de wijn (of bouillon) erbij, als ook de room. Breng op smaak met zout en peper. Haal de aardappels, als ze gaar zijn, uit de oven en snijd over de lengte in en vouw iets open. Hierop gaat een goede schep prei, de baconstukjes en geraspte kaas. Eventueel kun je ze nu nog even terug in de oven zetten zodat de kaas kan smelten, maar je kunt ze nu ook meteen serveren.

Efficiënt koken

Je kunt dit gerecht ook heel goed de dag ervoor al voorbereiden. Pof de aardappels. Maak de prei klaar en laat alles, los van elkaar, afkoelen. Op de dag zelf schep je de prei in de aardappels en zet je ze (gegarneerd met kaas en bacon en al) in een voorverwarmde oven (175C) en laat je ze in 15-25 minuten goed warm worden. Zo simpel kan lekker eten dus zijn!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier