Menu Vind Restaurant
* zaterdag 2 april 2016 *

Huevos Rancheros

Susan Aretz – Recepten

eenpansmaaltijdeierenmexicaans

In Mexico, waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt, is dit een typisch ontbijtgerecht. Ik at het in Berlijn als lunch, met een salade. Maar weer thuis bleek het ook heerlijk als lichte avondmaaltijd.

Het lijkt wat op de Shakshuka, die ook op Smulpaapje staat, die kent hetzelfde principe maar komt van oorsprong uit het Midden Oosten. Welke van de twee je ook maakt, het wordt hoe dan ook smullen!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1teen knoflook, fijngehakt
1el zonnebloemolie
2 blikken gepelde tomaat (San Marzano)
3 geroosterde paprika’s (uit pot, afgespoeld), in reepjes
150g mini pommodori, gehalveerd
1 gele paprika, in blokjes
1tl gerookt mild paprikapoeder
1 blik zwarte bonen (400g) afgespoeld en uitgelekt
tabasco, naar smaak
zout en peper
100g geraspte cheddar (of andere pittige kaas)
4el creme fraiche
4 eieren (M)
optioneel: schijfjes avocado en verse koriander

Huevos Rancheros

In een ovenvaste pan (liefst gietijzer) fruit je zachtjes de ui, gele paprika en knoflook aan in de warme olie, tot de paprika zachter is (ga uit van 10 minuten). Dan de gepelde tomaten, geroosterde paprika en tomaatjes erbij. Paprikapoeder, zout en peper toevoegen en goed mengen. Laat dit 20-30 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel, zodat het lekker kan inkoken. Dan de bonen erbij en mee warmen. Houd je van een beetje pit, dan een paar druppeltjes Tabasco er nog door (eventueel hou je een deel, zonder tabasco, apart voor de kleine eters) Tot slot de geraspte kaas erover, zodat die lekker kan smelten.

Een ei hoort erbij

Dit gerecht maak je pas écht af door een eitje erbij te maken. Dat kan op een aantal manier. De Mexicanen eten het met een gebakken eitje óf met een gepocheerd eitje. Dat laatste is íets meer werk, maar vind ik persoonlijk ook echt lekkerder. Hiervoor maak je vier kuiltjes in de tomaten, breek daar voorzichtig een eitje in, en herhaal dat. Deksel op de pan en nu 3-4 minuten op zacht vuur laten staan. Het resultaat is een prachtig zacht eitje. Wil je een iets stevigere dooier, dan wat langer laten staan.

Mexicaans gerecht met gepocheerd ei

Serveer de Huevos Rancheros in een diep bord, of kommetje door het voorzichtig (mét ei) uit de pan te scheppen. Garneer met wat schijfjes avocado en koriander en een lekkere schep crème fraiche (of zure room, als je dat lekkerder vindt). Serveer met dikke sneeën brood (of met mini pitta’s, zoals wij deden)

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier