Menu Vind Restaurant
* woensdag 6 december 2017 *

De lekkerste Kerststol

Susan Aretz – Kerst recepten

kerstkerst2017

Het staat al jaren op mijn ‘dit wil ik zelf met kerst maken’ lijstje, een echte kerststol. Gek eigenlijk dat ik altijd dacht dat het een hels karwei was, de werkelijkheid bleek zo veel simpeler. Met een ‘fool proof’ basisrecept van Cees Holtkamp ging ik aan de slag.

Ik veranderde een aantal dingen aan de vulling qua kruiden en verving de rum in het recept. Het resultaat zijn twee fantastische kerstbroden, die je liefst natuurlijk meteen kerstochtend opeet. Maar die je ook heel prima vooruit kunt maken. Kom we gaan aan de slag!

Kerststol Smulpaapje

Voor twee kerstbroden heb je nodig

Voor de vulling

600g sultana’s
100g hazelnoten, grof gehakt
40g gekonfijte sinaasappel, fijngesneden
¼ tl gemberpoeder
¼ tl kaneel
¼ tl witte peper
¼ tl vanille extract
½ tl amandel extract
10g poedersuiker
50g appelsap

Meng alle ingrediënten en laat een dag afgedekt op het aanrecht staan. Begin hier dus op tijd mee!

Voor het deeg

7g droge gist + 200ml koude melk, gemengd
500g bloem
15g suiker
10g citroenrasp (rasp van ongeveer 4 citroenen, schil goed geboend)
1 ei
12g zout
100g zachte boter

Verder nodig

200g amandelspijs, ik gebruikte die van dr. Oetker
40g gesmolten boter
poedersuiker

Bakplaat bedekt met bakpapier – oven voorverwarmen op 180C (boven- en onderwarmte)

Maak zelf de lekkerste kerststol

Voor het deeg los je de gist op in de melk. In een kom gaat de bloem, de suiker, citroenrasp en het ei. Giet hier het gistmengsel bij en kneed dit, met de hand of je keukenmachine met deeghaak, tot een soepel en glad deeg (ga uit van ongeveer 5-10 minuten kneden). Dan gaat de boter en het zout erbij en kneed je nog een minuut of vijf goed door. Doe het deeg in een kom en laat 10 minuten rusten. Kneed tot slot de vulling door het deeg en laat dit deeg nog een keer 10 minuten op een warme plek rusten.

Zelfgemaakte kerststol

Verdeel het deeg dan in twee ovale bollen (ongeveer 850g per stuk) en laat ook die weer 10 minuten rusten. Met de lange kant van een pollepel druk je dan een gleuf in het midden van het brood, waar zodadelijk de spijs in kan.

De amandelspijs prepareer je volgens de gebruiksaanwijzing (in het geval van dr. Oetker kneed je de amandelspijs los met wat losgeklopt ei) en verdeel je het in twee langgerekte rollen, als een soort worstje. Leg die in de gleuf van ieder brood en vouw het brood er goed omheen (het handigst gaat dit met iets vochtige handen). Leg dat brood op de bakplaat en laat nog een laatste keer rusten, 30 minuten. In de tussentijd verwarm je de oven voor.

Kerststol - deeg kerststol deeg gevuld

Kerstbrood, geïnspireerd door Cees Holtkamp

Bak de broden 40 minuten in de voorverwarmde oven. Houd ze in de gaten, want oventemperaturen kunnen verschillen. Haal ze er dan uit en bestrijk royaal met de gesmolten boter. Als de broden zijn afgekoeld bestrooi je ze met poedersuiker. Je eet het brood natuurlijk met een goede lik roomboter!

kerststol gebakken Smulpaapje

Kerststol invriezen

Je kunt deze broden heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).

Restjes kerststol

Heb je restjes kerststol over, die niet meer zo vers zijn? Geen ramp, want daar heb ik een heel lekker recept voor. Kerststol-wentelteefjes. Kijk maar gauw hier!

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier