Menu Vind Restaurant
* woensdag 6 december 2017 *

De allerlekkerste aardappelkroketten

Susan Aretz – Kerst recepten

aardappelkerstkerst2017krokettenpasen

Of je ze nu serveert bij zelfgemaakte kippenragout, zoals wij dat met Kerst doen, of bij een wildragout, stukje vlees of vis dit zijn de állerlekkerste aardappelkroketten waar geen zak diepvrieskroketten tegenop kan.

Je bereidt ze in z’n geheel de dag vantevoren al voor. Vlak voor je ze serveert frituur je ze, zodat je ze zo vers mogelijk eet. Als je wil zou je dat ook al eerder kunnen doen, zodat je ze alleen nog in de oven opwarmt vlak voor je aan tafel gaat.

aardappel kroketten Smulpaapje

Voor ongeveer 20 stuks

1 kg iets kruimige aardappels, geschild en in kwarten
½ tl zout
25g roomboter
50ml slagroom
zout en peper
½ tl gemalen nootmuskaat

Om te paneren: 6 eiwitten, 100g bloem, 400g paneermeel (fijn)

Verder nodig: aardappelknijper – frituurpan (of pan met ruim zonnebloemolie)

Zelfgemaakte aardappelkroketten

Zet de aardappels met water en zout op en breng aan de kook. Kook ze in ongeveer 15 minuten goed gaar. Giet af en laat even uitstomen. Met een aardappelknijper knijp je de aardappels fijn. Je krijgt met de knijper de meest smeuïge puree, die voor dit recept echt nodig is. Ook als je gewoon puree maakt is dit de manier waarop je de lekkerste krijgt. Heb je geen aardappelknijper, dan is het echt de aanschaf (o.a. bij Dille & Kamille waard). Roer dan de boter en room erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

aardappelkroketten puree

Aardappelkroketten zelf draaien

Neem een hoeveelheid puree (hoeveelheid tussen een golf- en tennisbal in, zie foto hieronder) en draai daar een balletje van, die je daarna tot een kroketje rolt. Rol alle kroketten en leg ze op een bord, afgedekt en bewaar in de koelkast zodat ze goed kunnen opstijven. Dit is trouwens ook een super leuk klusje om samen met je kind(eren) te doen.

aardappelkroketten grootte

Recept voor de lekkerste aardappelkroketjes

Op de dag van serveren paneer je de kroketjes. Zet drie diepe borden klaar, eentje met bloem, eentje met eiwit en een bord met fijn paneermeel. Rol ze eerst dunnetjes door de bloem, haal ze dan door het losgeklopt eiwit en tot slot door het paneermeel. Ik paneer ze dan nóg een keer, voor een extra knapperig korstje. Je haalt ze dan nog een keer door het eiwit en het paneermeel.

Ik doe dit in batches van ongeveer 6-7 stuks per 2 losgeklopte eiwitten. Daarna is je eiwit bijna op en ook niet vrij van paneermeelkruimels. Spoel het bakje om, maak droog en klop de volgende 2 eiwitten er in los.

Wanneer is je olie heet genoeg om te frituren

Verhit terwijl je ze paneert een pan met genoeg zonnebloemolie tot ‘ie warm genoeg is. Als test kun je een kruimel paneermeel erin laten vallen. Als ‘ie meteen naar boven komt, is je olie heet genoeg. Heb je een frituurpan dan kun je die natuurlijk gebruiken. Ook dit kun je het beste in twee batches doen, aangezien je olie zal "vervuilen" met paneermeelkruimels.

Aardappelkroketjes met kippenragout

 Bak – niet teveel tegelijk! – de aardappelkroketjes in de hete olie, tot ze mooi goudbruin zijn, reken op ongeveer 5 minuten. Niet langer, want dan gaat de puree uit je kroket lopen of barst je kroket open. Houd de gefrituurde kroketjes warm in een voorverwarmde oven, tot ze allemaal klaar zijn. Wij serveren deze kroketten met lekker mijn zelfgemaakte kippenragout.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier