Menu Vind Restaurant
* vrijdag 26 februari 2016 *

Bolognesesaus

Susan Aretz – Recepten

gehaktitaliaanspastaslowfood

Tot mijn schrik realiseerde me dat ik jullie al die jaren nog nooit mijn recept voor bolognesesaus heb gegeven. Een schande! Want hij is zó lekker!

Dit is overigens  wel echt een slowfood recept, maar een prima reden om in het weekend een pan op het vuur te zetten en daar de dagen erna enórm van te genieten!

Voor 4 personen (maar makkelijk te verdubbelen, om in te vriezen)

400g half om half gehakt (of gebruik rundergehakt)
beetje olie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el gedroogde oregano
mespunt gerookt paprikapoeder
250ml rode wijn
1 blik San Marzano tomaten (à 400g)
1 laurierblaadje

Klassieke ragú

Verwarm in een hapjespan de olie en fruit zachtjes de ui en knoflook een paar minuten aan Dan het gehakt erbij en rul uitbakken. Bestrooi met oregano en paprikapoeder. Dan de wijn (de alcohol verdampt er met de uren zo goed als helemaal uit), laurierblad en tomaten erbij.

Slow food

Breng aan de kook, vuur lager zetten en deksel op de pan. Laat het nu 2-3 uur zachtjes pruttelen. De smaken trekken in het gehakt en het vocht verdampt zoveel mogelijk. Roer gedurende die tijd af en toe om. De laatste 15 minuten mag de deksel van de pan, het vuur omhoog en laat je het nog even lekker inkoken. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Spaghetti Bolognese

Kook je spaghetti nu al dente, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, in een lekker diep bord met een flinke schep bolognese erop. Geraspte Parmezaanse kaas erover en smullen maar!

Efficiënt koken

Dit gerecht leent zich bij uitstek om eerder klaar te maken en op te warmen op drukke dagen. Laat het goed afkoelen en verdeel de porties in diepvriesbakjes (of zet goed afgesloten in de koelkast)

2 reacties

Reactie van Bas

Dank voor dit recept. Lijkt me erg lekker!

Reactie van Marjolein

Ik heb de saus vanmiddag gemaakt en de hele middag laten pruttelen. De rode wijn heb ik wel vervangen door bouillon en een scheutje wijnazijn (had een principiële niet-drinker in het gezelschap). Maar oh, wat hebben wij gesmuld! De kinderen hebben nog nooit hun bord zo snel opgegeten! Dank! (heb je recept ook op mijn blog vanmiddag gedeeld!)

Reactie formulier