Menu Vind Restaurant
* woensdag 29 maart 2017 *

Babka met chocola en sinaasappel

Susan Aretz – Recepten

bakkenpasenzoet

Babka is een zoet brood, dat zowel in de Christelijke, als Joodse keuken gebakken werd. Beide versies verschillen van elkaar en door de tijd heen is de receptuur regelmatig veranderd. In de Christelijke traditie wordt het rond Pasen gemaakt..

Het is een baksel dat redelijk wat tijd vraagt, maar niet moeilijk te maken is. Het resultaat is geweldig en al het wachten waard. Mij doet het het meest denken aan een kruising tussen brioche, koffiebroodjes en chocoladecake. Een topstart van je Paasweekend, als je het mij vraagt

Babka chocola Smulpaapje

Voor één Babka (ongeveer 10 plakken)

300g bloem (+2el extra)
60g suiker
2 ½ tl droge gist (13g)
1tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
2 eieren (L)
60ml water
¾ tl zout
75g zachte boter

Voor de vulling

100g pure chocola (als reep of in chocolatechips)
60g boter
50g poedersuiker
35g cacao

Verder nodig: mixer, cakeblik, geduld & lekkere trek

Basisdeeg voor Babka

Doe de 300g bloem, suiker, gist, kaneel en sinaasappelrasp in een kom. Terwijl je mixt het water toevoegen, en daarna een voor een de eieren. Dan het zout erbij, mixen en nu beetje bij beetje de boter. Mix alles nu minimaal 10 minuten, aan het eind komt het deeg los van de kom en vormt het een deegbal. Haal het uit de kom, vorm er een balletje van en leg dit in een schone kom, die je licht hebt ingevet.

Twee manieren van rijzen

Ik heb het deeg op twee manieren laten rijzen:

  1. Dek de kom af en zet het weg op een warme plek. Laat het 2 uur rusten.
  2. Dek de kom af met folie, zet de hele nacht in de koelkast om te laten rusten

Chocolade vulling

Vlak voordat je klaar bent om het deeg verder te verwerken maak je de vulling. In een pannetje op laag vuur smelt je de boter met de chocolade. Heb je geen chocolate chips, hak dan hetzelfde gewicht aan chocola in kleine stukjes. Smelt alles en voeg dan de poedersuiker en gezeefde cacao toe, tot je een chocoladepasta hebt. Haal van het vuur.

Babka_fase 1

Babka met chocola en sinaasappel

Verwarm je oven voor op 50C. Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht, tot je een rechthoek hebt die net zo lang is als je bakblik. Smeer de chocoladepasta uit over het deeg (laat de randen vrij) en rol het deeg op, net als een sigaar. Probeer dit zo strak mogelijk te doen. Hierna snijd je de rol in de lengte doormidden, tot bijna bovenaan. Nu wordt het even geknoei, maar het is het waard, echt!

Babka_fase 2

Vlecht de twee losse delen nu. Dit kun je heel netjes doen, maar rommelig maakt voor de smaak niks uit… Leg het gevlochten deeg nu in het bakblik, dek af met een theedoek en laat het in de oven nog een keer 1,5uur rusten en rijzen.

Briochebrood met chocola en sinaasappel

Je bakblik haal je nu uit de oven, en je oven verwarm je verder naar 190C (hetelucht). Bak je brood nu 30 minuten, tot het mooi gerezen en gebakken is. Laat even afkoelen in het bakblik, voor je het brood op een rooster verder laat afkoelen. Fijn weekend!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier