Menu Vind Restaurant
* woensdag 1 maart 2017 *

5Spice Chinese bowl met rijst & groente

Susan Aretz – Recepten

dinerkipoosters

Soms is Pinterest een waanzinnige bron van inspiratie. Daar kwam ik de basis voor dit recept tegen, dat ik daarna verder naar mijn eigen hand zette door er wat ingrediënten aan toe te voegen waardoor het voor alle smaakpaletten interessant wordt.

In een half uurtje zit je aan tafel, met een kom gevuld met rijst, groente en kip. Maar net zo makkelijk bereid je alles al voor en hoef je het op de dag zelf alleen nog maar even op te warmen.

5spice bowl_Smulpaapje

Voor 2 grote en 2 kleine eters

Voor de 5spice saus

4el sojasaus
2el Mirin (Japanse rijstwijn)
2tl suiker
½ tl 5Spice kruiden (oa bij de toko en AH)
¼ tl zout

Verder nodig

1el olie
duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt (ongeveer ½ el)
2 teentjes knoflook, geraspt
300g kipgehakt
150g shitake, grof gesneden
100g taugé
sap ½ limoen

Om te serveren

broccoli, in roosjes
zilvervliesrijst
2 lente uitjes, fijne ringetjes
gebakken uitjes, naar smaak
gebakken eieren

optioneel: sambal, voor degenen die van wat meer pit houden

Vijfkruidensaus voor bij de kip

Meng voor de saus alle ingrediënten en zet even apart. Verhit in een hapjespan de olie en bak hier de gember een minuutje in aan. Dan knoflook erbij en een minuut meebakken. Voeg dan het kipgehakt toe, dat je met een houten lepel uit elkaar haalt en rul aan bakt. Bak dit een minuut of vijf, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Dan de paddenstoelen erbij en nog even op hoog vuur een paar minuten meebakken.

Chinees kipgehakt met paddenstoelen

Dan gaat de saus erbij, als ook 200ml water. Breng dit aan de kook, vuur iets lager en dan 15 minuten, met deksel op de pan, laten pruttelen. Dan de deksel er af, vuur ietsie hoger en nog een kwartiertje verder inkoken. Breng tot slot op smaak met het sap van de halve limoen en voeg de taugé toe.

5spice Chinese bowl met rijst & groente

Terwijl de saus de laatste 15 minuten inkookt kook je de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing. Laat die na het afgieten even staan, met de deksel op de pan. In de laatste 5 minuten van de kooktijd van de kip kook je dan ook nog de broccoli beetgaar.

Doe wat rijst in een kom, schep daar het kipgehakt met lekker wat saus over. Serveer met broccoli en een gebakken eitje en garneer met de lente ui en gebakken uitjes. Smullen maar!

Eén reactie

Reactie van Nellie vanDooijeweert

Lijkt me verrukkelijk!! Ga het proberen.

Reactie formulier