Menu Vind Restaurant
* zondag 3 december 2017 *

5 Spice pulled pork met homemade flatbreads

Susan Aretz – Recepten

bbqdineroven

In "Bij mij aan tafel" van Nigella Lawson staat een recept voor langzaam gebraden vijfkruidenlam met Chinese pannenkoekjes. Een variatie op de pekingeend met pannenkoekjes, waar wij ook zo van houden.

Ik koos in plaats van lamsschouder, voor varkensprocureur en paste de kruiden iets aan. Ook bereidde ik het vlees op de barbecue, in plaats van in de oven zoals Nigella doet. Maar in de oven kan dus ook prima. Oh en eindig deze maaltijd absoluut ook met haar Sticky Toffeepudding. Dat is een must 😉

5spice Nigella.jpg

Voor 3x een avondmaaltijd voor minstens 4 grote eters

2,5kg varkensprocureur - van een goede slager, dat maakt écht het verschil!
20g geraspte verse gember
5el rijstwijn
5-6tl 5 spice kruiden (o.a. bij AH)
3,5el honing
3el sojasaus (Kikkoman, minder zout)

Voor erbij

Zelfgemaakte flatbreads – het recept vind je hier
hoisinsaus (o.a. bij de toko)
reepjes komkommer (verwijder de zaadlijst)
reepjes lente-ui

Verder nodig: braadslee – vleesthermometer – oven voorverwarmen op 175C (op BBQ op dezelfde temperatuur, indirect)

Five spice pulled pork

Meng de gember, rijstwijn, kruiden, honing en sojasaus. Leg in de braadslee een stuk aluminiumfolie, dat zo groot is dat je het vlees erin kunt verpakken. Leg daar dan nog een stuk folie op, maar overdwars, zodat je vier uiteinden hebt om het vlees goed in te pakken.

5 spice marinade voor het roosteren

Slow roast

Leg het vlees op het folie en snijd het rondom – niet helemaal door! – iets in. Schenk de helft van het kruidenmengsel erover en wrijf het vlees goed in. Vlees omdraaien nu en de rest erover schenken en inwrijven. Breng de vier kanten van het folie omhoog en sluit de bovenkant. Het hoeft niet strak om het vlees te zitten. Braad het vlees nu – in de oven of op de BBQ - tot de kerntemperatuur 82C is.

5 spice BBQ

Zondagse lunch of feestmaaltijd

Neem de braadslee daarna uit de oven (of van de BBQ) en maak het folie voorzichtig open. Binnenin zitten alle goddelijke vleessappen, vang die op in een bak/kom. Als de jus is afgekoeld kun je het vet er heel makkelijk afscheppen. Deze jus is geweldig om te bewaren, want je warm er – als je restjes hebt – super gemakkelijk het vlees weer in op!

Pulled pork met flatbread

Leg het vlees nu terug in de braadslee, besprenkel met nog wat extra honing en zet – onafgedekt – terug in de oven (of op de BBQ) zodat er nog een lekker, knapperige korst op het vlees kan komen. Laat het dan nog even 10 minuten op je aanrechtblad rusten voor je het serveert.

5 spice klaar.jpg

Serveertips pulled pork

Met twee vorken scheur je het vlees nu los. Serveer dit met je versgebakken flatbreads, die je belegt met vlees, komkommerreepjes, lenteui en een schepje hoisin. Met de handen eten mag, of moet eigenlijk zelfs in dit geval!

Restjes pulled pork

Restjes over hebben is bij pulled pork altijd een feest! Vries ze, geportioneerd, in met een schep van de jus. Warm ze in de eigen jus zachtjes op en serveer op een hamburgerbroodje, of met gekookte rijst, samen met wat sperzieboontjes als makkelijke maaltijd. Maar je kunt er ook te gek kroketten van maken!

 

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier